Človeško telo je umetniško delo

Naslov objavljene slike je Celična pokrajina, avtorja sta jo oblikovala s programskim orodjem molecular maya.
Fotografija: FOTO: Digizyme.com
Odpri galerijo
FOTO: Digizyme.com

Kaj bi brez družbenih omrežij? Če kaj, potem verjetno ne bi slišali za podjetje Digizyme, ki znanost prevaja v osupljive digitalne slike in videoposnetke. Tako pa se je našel nekdo, ki mu je bila všeč v barvah in podrobnostih zelo nazorna upodobitev celice, delil jo je na twitterju in ostalo je zgodovina.

Posnetek je postal viralen, nišno podjetje je tako dobilo brezplačno svetovno reklamno akcijo. Podjetje združuje znanstvenike, grafične oblikovalce, animatorje in programerje, ki ustvarjajo verodostojne simulacije bioloških in industrijskih sistemov s pridihom umetniške svobode.

Med drugim izdelujejo digitalne učbenike, multimedijske predstavitve za muzeje in znanstvene ustanove ter inovativne učne in vadbene vizualne pripomočke.

Naslov objavljene slike je Celična pokrajina, avtorja Evan Ingersoll in dr. Gaël McGill sta jo oblikovala s programskim orodjem molecular maya, kot navdih pa sta uporabila umetniške akvarele celičnih struktur ameriškega profesorja in znanstvenika Davida Godsella.

Slika v treh dimenzijah prikazuje evkariontsko celico, struktura je povzeta po predlogi fotografij, ki so nastale z rentgenskim slikanjem, jedrsko magnetno resonanco in krioelektronsko mikroskopijo. Prikazane so neštete celične povezave in procesi v celici, in čeprav je slika na videz zapletena, je še vedno zelo poenostavljena, opozarjajo avtorji. Interaktivne različice celic si lahko ogledate na www.digizyme.com/cst_landscapes.html.

Komentarji: