Panorama za slovo

Rover Opportunity je prejšnjo pomlad posnel panoramo kraja, ki je postal njegovo zadnje počivališče. 
Fotografija: Zadnja fotografija roverja Opportunity. FOTO: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU 
Odpri galerijo
Zadnja fotografija roverja Opportunity. FOTO: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU 

Prejšnjo pomlad je rover Opportunity, ki so ga pred tedni dokončno razglasili za »mrtvega«, posnel to 360-stopinjsko panoramo svoje okolice. Rover je zaradi prašnega viharja obtičal v dolini Perseverance (Vztrajnost), ki leži ob zahodnem robu kraterja Endurance.

»Zadnja panorama povzema vse, zaradi česar je bila odprava Opportunity tako zelo posebna glede raziskovanja in odkritij,« je poudaril vodja projekta John Callas z Nasinega laboratorija za reaktivni pogon. »Desno od središča lahko vidite rob kraterja Endeavour, ki se dviga v daljavi. Levo od tega v osredju so sledi roverja, ki vodijo v smeri geoloških oblik, ki smo jih znanstveniki želeli preučiti,« je razložil.


Panorama je sestavljena iz 354 različnih fotografij, ki jih je rover posnel s panoramsko kamero od 13. maja do 10. junija lani, to je od 5084. do 5111. sola (sol je en Marsov dan, ki je nekoliko daljši od Zemljinega). Kamera je uporabila različne filtre, ki prepuščajo različne barvne valovne dolžine, nekaj delov ostaja črno-belih, saj Opportunity ni imel dovolj časa, da bi območje posnel še z drugimi filtri, ker ga je junija lani objela prašna nevihta.

Ta je bila za rover usodna, saj ni mogel več polniti svojih baterij. Po osmih mesecih nenehnega pošiljanja ukazov, da bi vzpostavili stik z robotskim raziskovalcem, so 13. februarja razglasili konec odprave. Opportunity je na Marsu deloval skoraj 15 let in je pripomogel k povsem drugačnemu razumevanju površja rdečega planeta.

Preberite še:

Komentarji: