Da bosta satelita naša, moramo sprejeti nov zakon

Na izstrelitev imamo pripravljena dva satelita, in sicer satelita NEMO-HD in TRISAT.
Fotografija: NEMO HD bo v vesolje poletel že letos. FOTO: Space.si
Odpri galerijo
NEMO HD bo v vesolje poletel že letos. FOTO: Space.si

Ministrstvo za gospodarski razvoj je v javno obravnavo posredovalo zakon o nadzoru vesoljskih dejavnosti. Z zakonom bo Slovenija ratificirala določbe pogodbe o vesolju in konvencije o registriranju, hkrati pa se oblikuje tudi nacionalni register vesoljskih objektov, ki je podlaga za vpis satelitov v centralni register vesoljskih objektov pri Združenih narodih. V nasprotnem primeru ne bi mogli zabeležiti, da sta satelita slovenska.

Na izstrelitev imamo pripravljena dva satelita, in sicer satelita NEMO-HD in TRISAT. Prvega so razvili v Centru odličnosti Vesolje – Si, predvidoma že letos ga bo v orbito ponesla raketa Vega evropskega vesoljskega podjetja Arianespace. »Satelit predstavlja interaktivno satelitsko misijo za daljinsko zaznavanje z visoko natančnostjo, ki bo omogočala zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje HD videa,« so sporočili z ministrstva. Drugi satelit TRISAT pa sta razvila Univerza v Mariboru in podjetje Skylabs, pogovori o izstrelitvi pa še potekajo. Gre za mikro satelit, težak zgolj 4,4 kilograma, ki ima zmerno sposobnost oddaljenega opazovanja Zemlje na osnovi multispektralnega zajema slik v kratkovalovnem infrardečem spektru.

Zakon je bil pred javno obravnavo predhodno usklajen z evropsko vesoljsko agencijo in obravnavan na delovnih sestankih s pristojnimi ministrstvi. Pri pripravi so se, kot pojasnjujejo na ministrstvu posvetovali tudi z mednarodnimi pravniki s področja mednarodnega vesoljskega prava, gospodarstvom in drugimi relevantnimi inštitucijami.

Komentarji: