Dron posnel še nikoli videno amazonsko pleme (FOTO in VIDEO)

Spopad civilizacij oziroma boj za preživetje: domorodce ogrožajo nelegalni rudniki in kmetje, ki posegajo na zaščiteno območje. 
Fotografija: Koliba ljudstva v dolini Javari. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP
Odpri galerijo
Koliba ljudstva v dolini Javari. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP

Brazilska vladna agencija za domorodna plemena Funai je objavila posnetek ljudstva, živečega globoko v pragozdu na območju Vale do Javari (dolina Javari) v bližini meje s Perujem. Posnetek prikazuje jaso sredi gozda, nekaj preprostih bivališč in ljudi, ki se sprehodijo preko čistine. Ena oseba na posnetku ima v rokah palico ali morda kopje. 



Objavili so tudi fotografije kanujev, izdolbenih iz debel palm, kamnite sekire in enega izmed bivališč. 

Kamnita sekira. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP
Kamnita sekira. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP


Posnetki so nastali v okviru raziskave življenja domorodcev že lani in v začetku letošnjega leta, a so jih v javnost posredovali šele zdaj, da bi, kot so pojasnili v agenciji, zaščitili svojo študijo in tamkajšnje ljudi. 

Raziskovalci so se osredotočili na omenjen teritorij, kjer živi vsaj 11 povsem izoliranih skupin in še osem skupin, s katerimi je bil stik vzpostavljen. Organizacija že dlje proučuje ljudstva, a dotično skupino so prvič ujeli v objektiv kamere. Člani agencije so prepotovali več kot 170 kilometrov s čolni, motorji in tovornjaki ter še 120 kilometrov peš skozi džunglo, da so prispeli tja. 

Člani ekspedicije Funai. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP
Člani ekspedicije Funai. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP


»Ti posnetki imajo moč, da vlado in javnost prepričamo o nujnosti zaščite teh skupin,« je poudaril predsednik organizacije Wallace Bastos. Bruno Pereira, koordinator raziskav, je nadaljeval, da fotodokumentacija pomaga pri razumevanju njihove kulture. Imena plemena organizacija še ni ugotovila, a strokovnjaki menijo, da so na pravi poti, da razvozlajo njihovo etničnost in jezik. »Več ko vemo o teh izoliranih skupinah, lažje jih zaščitimo,« je dodal. 

Posnetki so nastali že leta 2017. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP
Posnetki so nastali že leta 2017. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP


Povedal je še, da se ta plemena sicer zavedajo, da so v bližini kmetije in mesta, a ostajajo izolirana, tudi zaradi travmatičnih izkušenj zaradi srečanj z za nas razvitim svetom. Stik s temi ljudmi je zanje velikokrat usoden, saj sledijo masakri ali bolezni. Lani je skupina rudarjev, ki je nelegalno iskala zlato, domnevno pobila deset pripadnikov ene izmed teh izoliranih skupin. Tudi ob tej študiji so člani agencije, ki so potovali v spremstvu policije, ujeli dve skupini na nelegalnem lovu in kmete ter lastnike okoliških zemljišč, ki so nelegalno posegali v za domorodna ljudstva zaščiteno območje, je še sporočila organizacija Funai. 

Kanuji, izdolbeni iz debel. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP
Kanuji, izdolbeni iz debel. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP


Funai je do zdaj prepoznal okoli 107 plemen v Braziliji. Člani organizacije ta plemena fotografirajo in snemajo, a zadnjih 30 let večinoma ne vzpostavljajo stikov s katerokoli skupino. 

Do zdaj plemena še niso posneli. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP
Do zdaj plemena še niso posneli. FOTO: Adam Mol/ FUNAI/AFP


Prejšnji mesec je organizacija izdala posnetek moškega, ki naj bi bil zadnji preživeli član svojega plemena. Antropologi so takrat sporočili, da je moški star okoli 50 let in da sam živi v džungli v zvezni državi Rondonia že skoraj 20 let. Preostale pripadnike naj bi pobili že v 90 letih prejšnjega stoletja. Moški je postal simbol vzdržljivosti pripadnikov takšnih plemen, ki se morajo spoprijemati z vpadi sodobnega sveta. Tega osamljenega lovca člani organizacije sicer želijo nagovoriti že od leta 1996, a se je vedno odzval sovražno. Leta 2005 je s puščico tudi ranil enega izmed članov Funaia. 

Komentarji: