Dva meseca v postelji. Sliši se kot sanjska služba, pa je res?

Enkrat na dan pa bodo izbrano skupino prestavili v centrifugo, da bodo kri znova preusmerili v noge.
Fotografija: Centrifuga FOTO: Esa
Odpri galerijo
Centrifuga FOTO: Esa

Ameriška in evropska vesoljska agencija sta v ponedeljek začeli prvo fazo študije o umetni gravitaciji, ki jo opravljajo v nemškem vesoljskem centru v Kölnu. Po dvanajst moških in žensk bo 60 dni preživelo v postelji, nagnjeni za šest stopinj, pri čemer bodo ležali z glavo navzdol, hkrati pa bodo morali zagotoviti, da se ramena vseskozi dotikajo ležišča. Sledilo bo še 29 dni vnovičnega prilagajanja na normalno življenje.



Ležanje v postelji se že leta uporablja za testiranje učinkov na telo, kakršne bi pričakovali v breztežnostnem prostoru v vesolju. Ljudje smo odlično prilagojeni za življenje na Zemlji, brez gravitacije mišice in kosti hitro začnejo izgubljati na svoji moči. Astronavti morajo na mednarodni vesoljski postaji dnevni telovaditi več kot dve uri, hkrati imajo prilagojene jedilnike, da čim bolje prenesejo odsotnost težnosti.

Bi za znanost ležali v postelji? FOTO: Esa
Bi za znanost ležali v postelji? FOTO: Esa


Znanstveniki verjamejo, da je odmerek umetne gravitacije ključen za dolgotrajne vesoljske odprave. V študiji bodo medicinska in raziskovalna ekipa nenehno bdela na štiriindvajseterico. Preizkušali bodo učinke različnih vrst prehrane in fizičnih vaj. Enkrat na dan pa bodo izbrano skupino prestavili v centrifugo, da bodo kri znova preusmerili v noge. Intenzivnost vrtenja lahko prilagodijo na velikost človeka, prav tako lahko prilagodijo središče vrtenja, ali je to pri glavi ali pri prsih. To bi lahko imelo posledice pri rehabilitaciji, vendar pa ni znano, kakšne, saj je to področje še neraziskano, so navedli pri evropski vesoljski agenciji.

Poleg tega bodo preverjali delovanje metabolizma, pa tudi kognitivnih sposobnosti. Več teh eksperimentov bodo nato skušali ponoviti na mednarodni vesoljski postaji.

S centrifugo ustvarjajo umetno gravitacijo. FOTO: Esa
S centrifugo ustvarjajo umetno gravitacijo. FOTO: Esa


»Da bodo prihodnje odprave v globoko vesolje sploh možne, moramo kar se  da zmanjšati vplive na zdravje astronavtov. Ta študija nam omogoča preučevanje mišične atrofije, pa tudi drugih stresnih dejavnikov, ko so radiacija, izolacija in prostorska omejenost,« je povedala Jennifer Ngo-Anh, vodja Esine raziskave.
-----------
Delovi Znanosti lahko sledite tudi na twitterju

Komentarji: