Edini ruski radijski teleskop neodziven

Spekter-R je v orbiti od 2011.

Objavljeno
12. januar 2019 15.15
Posodobljeno
12. januar 2019 15.24
FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
Ruski edini radijski teleskop Spekter-R je neodziven za ukaze z Zemlje, so sporočili iz ruske vesoljske agencije Roscosmos. »Strokovnjaki v nadzornem centru se trudijo odpraviti težave,« so še poudarili in dodali, da satelit sicer še vedno na Zemljo pošilja znanstvene podatke.
 
Večkrat so skušali vzpostaviti povezavo, a neuspešno. Jurij Kovalev, vodja projekta Spektr-R, je pojasnil, da so komunikacijo izgubili 11. januarja zjutraj, a upa na najboljše.Ruski satelit z radijskim teleskopom so izstrelili leta 2011. Kot so dejali pri ruski agenciji, je pričakovano dobo delovanja presegel za dva in polkrat. Glavni znanstveni cilji teleskopa so bili preučevanje različnih nebesnih teles v naši galaksiji in izven nje. S pomočjo teh podatkov in podatkov zemeljskih teleskopov so znanstveniki pridobili boljši vpogled v razumevanje zvezd, strukturo galaksij, črnih lukenj in temne snovi.   

Še letos nameravajo izstreliti nov rusko-nemški satelit Spekter-RG.

V težavah je znova tudi vesoljski teleskop Hubble ameriške in evropske vesoljske agencije. Od  8. januarja je namreč nedelujoča širokokotna kamera 3. Strokovnjaki ugotavljajo, kje tiči težava in seveda kako popraviti ključno kamero, ki so jo namestili leta 2009 med vzdrževalnimi deli na samem teleskopi v orbiti.