Esa hiti, da ujame ugodno obdobje za pot na Mars

Največ preglavic jim očitno povzročajo padala.
Fotografija: Padala v programu ExoMars. FOTO: Esa/I.Barel
Odpri galerijo
Padala v programu ExoMars. FOTO: Esa/I.Barel

Evropska vesoljska agencija (Esa) se je poleti soočila s težavami s padali, ki so ogrožale časovni načrt odprave ExoMars.

Prihodnje poletje bo namreč ugoden čas za izstrelitev odprav na Mars in tako številne agencije hitijo, da bo vse nared. Esa v sodelovanju z rusko agencijo pripravlja izstrelitev roverja, namenjenega iskanju sledi življenja, ki pa mora najprej preživeti dolgo pot in šest minut groze – pristanek. Za to so ključna padala.

»Odprava potrebuje dve padali, da se plovilo ustrezno upočasni do pristanka. Ko bo atmosfera upočasnila pristajalni modul z 21.000 na 170 kilometrov na uro, se bo odprlo prvo padalo. Okoli 20 sekund kasneje, ko bo modul potoval s hitrostjo 400 kilometrov na uro, se bo odprlo drugo padalo. Potem ko se bosta padali odcepili, se bodo kilometer nad površjem prižgali motorji, ki bodo zavirali in na površje dostavili platformo, v kateri bo rover,« so pojasnili na spletni strani Ese.

Med testiranji so opazili raztrganine tako v tkanini 15-metrskega kot tudi 35-metrskega padala. Podatke so natančno preučili, prav tako so nekoliko spremenili obliko, da se ne bosta začeli trgati že med sproščanjem iz vreč. Esa je, kot pišejo v sporočilu za javnost, za pomoč zaprosila tudi Naso, ki ima s padali in pristajanjem na Marsu že kar nekaj izkušenj. Naslednja testiranja bodo med januarjem in marcem v Oregonu v ZDA. Kot upajo, bodo uspešno zaključili testiranja do glavnega pregleda aprila prihodnje leto, ko je skrajni rok, da lahko ujamejo ugodno izstrelitveno obdobje med 26. julijem in 11. avgustom.

Rover bo v nebo ponesla ruska raketa proton, na Mars bo predvidoma prispel marca 2021. Rover je trenutno na testiranju v prostorih podjetja Airbus v Toulousu v Franciji.

Komentarji: