Evropska komisija pozabila na raziskave

V imenih resorjev niso nikjer omenjeni izobraževanje in raziskave.

Objavljeno
30. september 2019 09.31
Posodobljeno
30. september 2019 09.46
Brez raziskav ni inovacij, opozarjajo znanstveniki. FOTO: Jure Eržen/Delo
Evropski raziskovalci in znanstveniki s peticijo protestirajo proti novim poimenovanjem nekaterih resorjev, saj v nobenem izmed njih niso izrecno omenjeni izobraževanje in raziskave, ki se po novem skrivajo pod besedami inovacije in mladi.

V peticiji opozarjajo, da takšno poimenovanje daje prednost ekonomskim učinkom znanosti pred njenim temeljem, ki je raziskovanje, prav tako pojem izobraževanja oži na mlade, čeprav zadeva vse generacije. Zapisali so, da brez raziskav in izobraževanja ne bo inovacij, in spomnili, da je predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen v pismu kandidatki za resor Inovacije in mladi Bolgarki Mariyi Gabriel poudarila, da bodo prav »izobraževanje, raziskave in inovacije naša ključna konkurenčna prednost«.

Peticijo je podpisalo že več kot 10.000 znanstvenikov, med njimi 17 Nobelovih nagrajencev, rektorjev (tudi rektor ljubljanske univerze Igor Papič) in direktorjev inštitutov. Evropsko komisijo pozivajo, da ime resorja spremeni v resor za izobraževanje, raziskave, inovacije in mlade in tako pokaže, da se v Evropi zavedamo pomena vseh ključnih področij znanosti.