Facebookove spremembe pred prihajajočimi volitvami v ZDA

Med drugim bodo na facebooku po novem posebej označene medijske hiše pod vplivom oblasti.
Fotografija: Facebook vmešavanje iz tujine preprečuje z odstranjevanjem mrež računov, skupin in strani, pri katerih zaznava sporne vzorce obnašanja. FOTO: Valentin Flauraud/Reuters
Odpri galerijo
Facebook vmešavanje iz tujine preprečuje z odstranjevanjem mrež računov, skupin in strani, pri katerih zaznava sporne vzorce obnašanja. FOTO: Valentin Flauraud/Reuters

Po lanskoletnem škandalu, v ospredju katerega je bila zloraba osebnih podatkov facebookovih uporabnikov s strani podjetja Cambridge Analytica, v podjetju Facebook nadaljujejo z uvajanjem sprememb. Da bi zmanjšali tveganje zlorab v prihajajočem letu, ko bodo državljani ZDA vnovič izbirali predsednika, podjetje uvaja spremembe, ki bodo naslovile problematiko tujega vmešavanja, netransparentnosti in dezinformiranja.

Poleg dodatne zaščite oseb in organizacij, ki sodelujejo v volilni kampanji, pred tako imenovanimi internetnimi troli in hekerji, Facebook vmešavanje iz tujine preprečuje z odstranjevanjem mrež računov, skupin in strani, pri katerih zaznava sporne vzorce obnašanja. Nadalje, da bi preprečili širjenje neresnic, v podjetju uvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja informacij, ki jih bodo kot neverodostojne označili »neodvisni preverjevalci«. Zavedajoč se pomena medijske pismenosti, je Facebook prav tako napovedal investicijo v izobraževalne programe v ZDA.



Kar zadeva zagotavljanje transparentnosti, bodo facbookovi uporabniki po novem seznanjeni tudi z informacijo o upraviteljih strani na družbenem omrežju – doslej so namreč prejeli le informacijo o »lastniku« strani, kar je utegnilo spodbuditi mišljenje, da je stran upravljana neodvisno. Z naslednjim mesecem bodo posebno oznako (najprej na facebooku, nato še na instagramu) prav tako prejele medijske hiše, za katere bodo pri Facebooku presodili, da so pod nadzorom oblasti. Pri sestavljanju definicije tovrstnih medijskih ustanov je sodelovalo več deset strokovnjakov in organizacij, med njimi Novinarji brez meja (Journalists Without Borders), Svet Evrope in UNESCO, so sporočili s Facebooka.

Preberite še:

Komentarji: