Fran odslej tudi kot aplikacija za mobilnike

»Z novo aplikacijo bo uporaba Frana na poti še preprostejša. Internetno ali mobilno povezavo pa boste še vedno potrebovali,« je dejal dr. Kozma Ahačič.

Objavljeno
05. junij 2019 08.30
Posodobljeno
05. junij 2019 14.06
Fran odslej deluje na operacijskih sistemih ios in android. FOTO: Marko Zaplatil/ZRC SAZU
Petdesetmilijonto poizvedbo je lani poleti zabeležil jezikovni portal Fran – spletna stran, kjer so zbrani slovenski splošni, etimološki, zgodovinski, terminološki in narečni slovarji in ki je od njene vzpostavitve leta 2014 postala zelo priljubljena med vsemi, ki se kakor koli ukvarjajo z jezikom. Da bo število poizvedb v prihodnje naraščalo še hitreje, bo poskrbela novost, ki so jo pri ZRC SAZU predstavili v ponedeljek za operacijski sistem ios, v torek pa še za android.

Fran je po novem namreč dostopen tudi kot aplikacija za mobilne telefone in tablice. Njegov urednik dr. Kozma Ahačič je povedal, da so se nanj večkrat obračali uporabniki, ki so si želeli, da bi Fran obstajal tudi v obliki aplikacije. Vendar to zaradi skromnih finančnih sredstev takrat še ni bilo mogoče.

Potem ko so januarja 2018 z ministrstva za kulturo prejeli negativni odgovor na prijavo na razpis za promocijo jezikovnega portala, jim je aprila lani sredstva namenil pokrovitelj – Abanka. »Sami so pristopili do nas. Mislim, da smo si s kvalitetnim delom pridobili naklonjenost mnogih. Podobno je bilo tudi z aplikacijo: do nas je pristopilo podjetje DigiEd in se ponudilo, da razvije aplikacijo v najosnovnejši obliki na lastne stroške. Ljudje pač uporabljajo slovarje in imajo radi slovenski jezik,« je za Delo pojasnil Ahačič, sicer tudi predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, pod okrilje katerega spada Fran.

Po njegovih besedah je aplikacija zelo preprosta – spletno stran so samo 'preoblekli' vanjo –, kar pa še ne pomeni, da z njo niso imeli dela. Narediti je bilo treba nekaj prilagoditev na izhodiščni spletni strani in se hkrati odločiti, katere funkcionalnosti izpostaviti v aplikaciji. »Tisti, ki so navajeni brskati po spletu, razlike niti ne bodo opazili. Veliki večini uporabnikov pa takšna aplikacija prihrani precej časa. V trenutku, ko smo se odločili, da aplikacijo naredimo, smo zato prilagodili rešitve prikaza, predvsem z vidika, da je spletna stran kompatibilna s prikazom v aplikaciji.«


»Še več« zaenkrat ostaja želja


Fran odslej deluje na operacijskih sistemih ios in android ob predpostavki, da so njegovi uporabniki povezani prek internetnega ali mobilnega omrežja. »Dobili smo veliko zahval in pohval. Seveda pa bi si tako mi kot drugi uporabniki želeli še več. Ideje in znanje za še več imamo, žal pa so takšne želje zaenkrat finančno neuresničljive,« je dejal Ahačič.

Ker večkrat slišimo, da platforme vplivajo na naše bralne navade, smo ga vprašali, ali to velja tudi za iskanje. Nas bodo po novem zanimale druge besede? »To je popolnoma nemogoče predvideti,« je odvrnil Ahačič. Lani so na Franu sicer najpogosteje iskali besedo genialen.

image
Spletni portal Fran je po novem dostopen tudi kot aplikacija za mobilne telefone in tablice. FOTO: Marko Zaplatil/ZRC SAZU


Franček, spletni jezikovni portal za otroke

Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU nastaja tudi Franček, spletni jezikovni portal za otroke. Namenjen bo predvsem osnovnošolcem in dijakom. Franček, ki nastaja v sklopu projekta ministrstva za kulturo s finančno podporo Evropske unije, bo javno popolnoma dostopen leta 2021, trenutno pa je na spletu na voljo demo različica.


Beseda tedna

Delo skupaj z ZRC SAZU v novi rubriki v tiskanem in spletnem Delu soustvarja novo rubriko. Preverite, katere besede tedna smo izbrali doslej.