Futuristični podvodni skafander

Nove tehnologije so ključne za osvajanje vesolja.
Fotografija: Jekleni skafander. FOTO: Thomas Pesquet / Esa
Odpri galerijo
Jekleni skafander. FOTO: Thomas Pesquet / Esa

Astronavti ob kalifornijski obali preizkušajo nenavadna podvodna plovila in oblačila v projektu predpriprav na vnovično osvajanje Lune. Testiranje novih tehnologij, orodij in tehnik v vesoljskem raziskovanju se vedno začne na Zemlji in vesoljske agencije iščejo ekstremne pogoje, da lahko svoje ideje preizkusijo v praksi, so navedli pri Evropski vesoljski agenciji.

Esa redno organizira urjenja v jamah v Italiji in na Kanarskih otokih, Nasa pa pripravlja testiranja v oceanskih globinah. V nasprotju z nekaterimi prejšnjimi odpravami, tokrat akvanavti ne bodo živeli pod vodo, ampak bodo po vsakem testiranju priplavali na površje.

Podvodni svet ponuja podobne geološke značilnosti kot Luna, prav tako predstavlja zelo neugodno okoliščino, če se pojavijo težave.

Podvodno plovilo. FOTO: Thomas Pesquet / Esa
Podvodno plovilo. FOTO: Thomas Pesquet / Esa


»Opravka imamo z res impresivno tehnologijo,« se je strinjal tudi francoski astronavt Thomas Pesquet. »Težko je že zlesti v jekleni oklep. In klavstrofobija, ko si nekaj metrov pod vodo v 300 kilogramov težki 'obleki'. No, opremljena je z vsemi sistemi za ohranjanje življenja, ki jih lahko na miniaturnem ekranu spremljaš v čeladi,« je na facebooku pokomentiral astronavt, ki je bil hkrati tudi pilot podvodnega plovila.

Astronavt Thomas Pesquet v jeklenem skafandru. FOTO: Thomas Pesquet / Esa
Astronavt Thomas Pesquet v jeklenem skafandru. FOTO: Thomas Pesquet / Esa


Podvodno plovilo. FOTO: Thomas Pesquet / Esa
Podvodno plovilo. FOTO: Thomas Pesquet / Esa

Komentarji: