Glasne slušalke za mir v tišini

Visokocenovne slušalke imajo odlično kakovost zvoka med glasnejšim predvajanjem glasbe, priročne pa so tudi v službi.
Fotografija: Funkcija quick attention mode omogoča, da slišite, kaj se dogaja okoli vas, ne da bi umaknili slušalke z glave. FOTO: Sony
Odpri galerijo
Funkcija quick attention mode omogoča, da slišite, kaj se dogaja okoli vas, ne da bi umaknili slušalke z glave. FOTO: Sony

Japonski proizvajalec elektronskih naprav Sony je s slušalkami WH-1000XM3 še utrdil sloves vrhunskosti na tem področju. Na nedavnem sejmu elektronike IFA v Berlinu je, kot so zapisali na spletnem portalu Tehnozvezdje, »resno tekmoval z najbolj cenjenim tovrstnim izdelkom, slušalkami quiet comfort 35 proizvajalca Bose«.

Novi procesor odpravljanja šumov QN1 je približno štirikrat bolj zmogljiv od prejšnjega procesorja. Pošteno je omeniti, da prejšnjih slušalk nismo preizkusili, kljub temu pa težko oporekamo, da nove dobro zadušijo zunanje zvoke, na primer hrup z ulice ali govorjenje v okolici. V svetu, kjer je čedalje manj tišine, je ta zmožnost pohvale vredna, in nič ne bi imeli proti, če bi jo v prihodnosti še bolj dodelali. Poleg tega se izničijo šumi, ki nastanejo pri prenosu zvoka.

Pomanjkljivost je le, da so slušalke precej glasne tudi navzven, kar utegne zmotiti okolico. FOTO: Sony
Pomanjkljivost je le, da so slušalke precej glasne tudi navzven, kar utegne zmotiti okolico. FOTO: Sony


»Slušalke so zasnovane za letenje, saj funkcija optimiziranja atmosferskega tlaka omogoča, da se zmogljivost odpravljanja šumov prilagodi veliki nadmorski višini z uporabo senzorja za zaznavanje zračnega tlaka okoli vas,« so pri Sonyju navedli v sporočilu za javnost. Zanimiva lastnost – verjetno je odveč omeniti, da nam tega ni uspelo preizkusiti.


Glasno je tudi kakovostno


Zato pa smo preverili kakovost zvoka pri veliki glasnosti – in bili zelo zadovoljni. Štiridesetmilimetrska pogonska enota s polimersko membrano iz tekočih kristalov (LCP) zagotavlja obdelavo močnih ritmov in predvajanje polnega frekvenčnega razpona do 40 kilohercev.



Osebno me je kot ljubitelja nekoliko starejše glasbe navdušila visoka ločljivost zvokov; prasketanje plošče se sliši, kot bi bil gramofon le meter oddaljen od nas, čeprav pesem poslušamo prek youtuba. Funkcija quick attention mode omogoča, da slišite, kaj se dogaja okoli vas, ne da bi umaknili slušalke z glave. Če položite desno dlan na ohišje in zmanjšate glasnost, se lahko hitro odzovete na ljudi okoli sebe, kar je velika prednost v službah, kjer je treba preklapljati med eno in drugo obliko komunikacije.



Pomanjkljivost je le, da so slušalke precej glasne tudi navzven, kar utegne zmotiti okolico in nas – če upoštevamo, da je »glasba ogledalo duše« – razgaliti pred drugimi. Toda to se bo primerilo le redkim, ki glasbo poslušajo zelo, zelo naglas. Baterija zdrži okoli trideset ur, funkcija hitrega polnjenja pa zagotavlja pet ur brezžičnega predvajanja glasbe po samo desetih minutah polnjenja. Cena za to razkošje? 380 evrov.

Preberite še:

Komentarji: