Globalna nagrada za videolectures.net z Instituta Jožef Stefan

VideoLectures.net ima pomembno vlogo pri preseganju digitalnega razkoraka v izobraževanju z omogočanjem neomejenega, odprtega in brezplačnega dostopa do kvalitetnih predavanj eminentnih univerz, vodilnih raziskovalnih projektov ter izbranih znanstvenih konferenc.

Objavljeno
18. februar 2013 16.28
I. K., Znanost
I. K., Znanost
Videolectures.net z Instituta Jožef Stefan je v okviru iniciative Združenih narodov in UNESCO prejela nagrado WSIS + 10 Global Champions kot najboljši produkt desetletja v kategoriji »e-znanost in tehnologija«. Slavnostna podelitev nagrad bo med 25. in 27. februarjem na sedežu UNESCO, v Parizu .

Globalni forum za informacijsko družbo, ki deluje v okviru ZN in UNESCO, vsaki dve leti podeli WSA (World Summit Award) nagrade inovativnim eStoritvam, ki zmanjšujejo digitalni razkorak med razvitimi in nerazvitimi državami, članicami ZN. V letu 2013 WSA praznuje 10-letnico obstoja. V ta namen je 48-članska strokovna žirija ovrednotila vseh 200 WSA zmagovalcev zadnjih deset let in izbrala 8 najboljših produktov, pri čemer je v kategoriji »e-znanost in tehnologija« zmagal videoLectures.net.

Nagrada WSA in nedavne spremembe na področju spletnega izobraževanja so dokaz, da igra videolectures.net pomembno vlogo v svetu pri preseganju digitalnega razkoraka v izobraževanju z omogočanjem neomejenega, odprtega in brezplačnega dostopa do kvalitetnih predavanj eminentnih univerz, vodilnih raziskovalnih projektov ter izbranih znanstvenih konferenc.


Videolectures.net
, ki ga na Institutu Jožef Stefan upravljata Center za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij in Laboratorij za umetno inteligenco, sledi viziji po vzpostavljanju svetovno prepoznavnih storitev prostega prenosa znanja in izobraževanj. Poslanstvo portala je neomejen prenos in brezplačno ponujanje izobraževalnih in znanstvenih video predavanj. S tem promovira vrhunska znanja in znanstvene dosežke akademskemu in poslovnemu svetu ter širši javnosti.

Portal deluje v sedanji obliki od leta 2006 in trenutno gosti 14.251 predavanj, ki jih predava 10.763 avtorjev v 16.442 video posnetkih; je največji tovrstni portal na svetu.