Google že tretjič praznuje dvajset let

Leta 1996 je Google nastal kot projekt spletnega brskalnika, leto kasneje so registrirali domeno google.com, leta 1998 pa ustanovili še podjetje Google.

Objavljeno
04. september 2018 09.01
Posodobljeno
04. september 2018 10.52
Danes praznujejo dvajset let obstoja podjetja, ki je v dveh desetletjih zraslo med največje in najvplivnejše. FOTO: Reuters
A. V.
A. V.
Z obletnicami je včasih precej zmede. Danes namreč dvajset let praznujejo pri Googlu, a to so počeli tudi lani, pa predlani …

Razlog je preprost. Leta 1996 je Google nastal kot projekt spletnega brskalnika, leto kasneje so registrirali domeno google.com, leta 1998 pa ustanovili še podjetje Google. Danes zato praznujejo dvajset let obstoja podjetja, ki je v dveh desetletjih zraslo med največje in najvplivnejše.


Večkrat kršili pravila zasebnosti


Google ponuja precej napreden brskalnik na medmrežju in zraven še številne ostale storitve (gmail, chrome, maps, youtube, translate …), vendar je zaradi svojega vpliva že večkrat zašel v težave; nad njim se pritožujejo številni uporabniki, saj naj bi pri Googlu večkrat kršili pravila zasebnosti.

Podjetje iz Silicijeve doline je leta 1999 objavilo svoje poslanstvo: »Organizirati svetovne informacije in jih narediti univerzalno dostopne in uporabne.« Toda kaj kmalu so odgovorni spoznali, da imajo v rokah precej več. Google lahko preko vašega brskanja in obnašanja na internetu odkrije prav vse – kdo so vaši družinski člani, prijatelji, kaj delate, kako razmišljate … Takšni podatki pridejo prav številnim podjetjem in političnim analitikom.

Kaj smo najbolj iskali?

Pri Googlu od leta 2005 spremljajo najbolj iskane besede v njihovem brskalniku, zato vam predstavljamo njihove podatke.

2005: Hi5; Crazy frog; Web messenger; Wikipedia; Webmessenger
2006: Bebo; Myspace; Weirdmaker; My space; Wiki
2007: Facebook; Tesco direct; Grayvee; Youtube; Club penguin
2008: Facebook login; Premier inn; Bebo sign in; Hotmail sign in; Agames
2009: Argos.co.uk; Facebook login; 4shared; 4od; Compare the market
2010: Santander; Facebook en español; fb; Hotmail sign in; Youtube music
2011: Natwest online; Minecraft; Gumtree london; Angry birds; Halifax online banking
2012: Bars; tripadvisor; Who unfollowed me; Olympics; Train line
2013: Outlook; yify; futhead; ee; ask.fm
2014: bt mail; Michael Schumacher; btmail; iphone 6; Lloyds bank
2015: Couchtuner; This is England; Amber Rose; mbna login; Perrie Edwards
2016: Hotmail login; jet2holidays; iphone 7; bank holidays 2016; Love Island
2017: Facebook log in; bank holidays 2017; election; mathswatch; futbin
2018 (do sedaj): Facebook log in; studio catalogue; josh brolin; jet2 holidays; Post Malone


Premagal kakovostno novinarstvo


Seveda ima zbiranje podatkov za nas tudi koristi – zaradi Googla imamo boljše navigacijske podatke, lažje najdemo parkirno mesto, dobro restavracijo, podatke o turističnih destinacijah … Bogati spletni arhivi nam lahko razkrijejo informacije o naših bodočih delodajalcih ali fakultetah, prav tako o naših srčnih izbrancih.

Google je tako nedvomno spremenil svet in pridobivanje informacij. Obenem je v prednosti zaradi vse večjega deleža oglasov, vsebine tradicionalnih medijev pa uporablja brezplačno, zato je kakovostno novinarstvo premagal na obeh najpomembnejših ravneh.
 

Podatki so največja moč


Kot zadnji se je nad Googlom pritoževal tudi ameriški predsednik Donald Trump, saj je prepričan, da njegov spletni brskalnik večkrat prikaže objave liberalnih medijev kot konservativnih.

Jutri bo ameriški kongres tako razpravljal, kako spletne platforme obravnavajo sovražni govor, pristranskost in lažne novice. Facebook in Twitter sta se strinjala, da na zaslišanje pošljejo vodstvene ljudi, medtem ko so pri Googlu ponudili samo splošnega svetovalca, zato so kongresniki prepričani, da jih Google ni vzel resno.

Da morajo imeti tehnološka podjetja večji nadzor, se strinjajo tako na levi kot desni politični strani, saj se zavedajo, da imajo Google, Facebook in Twitter v rokah podatke, podatki pa so največja moč.