Hajabusa znova uspešno sedla na asteorid

In pobrala dragocen tovor, iz katerega bodo znanstveniki razbrali zgodovino 4,5 milijarde let starega vesoljskega objekta.
Fotografija: FOTO: Yutaka IIJIMA/ISAS-JAXA/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Yutaka IIJIMA/ISAS-JAXA/AFP

Danes je okoli 300 milijonov kilometrov daleč od Zemlje na asteroidu Rjugu že drugič pristala japonska sonda Hajabusa 2.



Pred dobrim letos je japonska sonda pripotovala do asteroida Rjugu in ga potem natančno opazovala, nanj spustila tri plovila (še enega ima na zalogi) in se tudi sama spustila na površje, da je pobrala nekaj za raziskovalce zelo zanimivega materiala. Gre za verjetno tehnično najzahtevnejšo operacijo v globokem vesolju.

To je posnetek Hajabuse 2 štiri sekunde po pristanku na asteroidu. FOTO: ISAS-JAXA/AFP
To je posnetek Hajabuse 2 štiri sekunde po pristanku na asteroidu. FOTO: ISAS-JAXA/AFP


To je posnetek, ki je nastal štiri sekunde pred pristankom. 
FOTO: ISAS-JAXA/AFP
To je posnetek, ki je nastal štiri sekunde pred pristankom.  FOTO: ISAS-JAXA/AFP


Sonda je februarja odvzela prvi vzorec tako, da je na površje izstrelila eksplozivno telo in v zbiralnik ujela zemljino, ki jo je dvignilo s površja. Koliko ga je ujela, ni znano, saj (zanimivo!) sonda ni opremljena s senzorjem, da bi zaznal količino.

Tokrat so morali biti še posebej pazljivi, da ne bi šlo kaj narobe in da ne bi izgubili že nabrani material. V sredo se je tako sonda začela počasi spuščati z oddaljenosti 20 kilometrov in se je domnevno dotaknila površja okoli 20 metrov od središča kraterja, ki ga je sonda ustvarila z izstrelitvijo projektila. Fotografije kraterja so pokazale, da je na novo razkrit material videti precej drugačen, saj ni bil pod vplivom ostrih vesoljskih pogojev. »Zelo se veselim analize tega materiala,« je komentiral vodja odprave Makoto Jošikava. Z analizo bodo namreč znanstveniki razbrali zgodovino 4,5 milijarde let starega vesoljskega objekta.

Veselje v nadzornem centru. FOTO: Yutaka IIJIMA/ISAS-JAXA/AFP
Veselje v nadzornem centru. FOTO: Yutaka IIJIMA/ISAS-JAXA/AFP


Pristajanje na asteroidu je več kot zahtevno, saj se je Rjugu pokazal za precej bolj razbrazdanega in posutega z ostrimi skalami. Ob potrditvi uspešnega pristanka in odleta s kamna so bili v nadzornem centru japonske vesoljske agencije kakopak izredno zadovoljni.



Odprava še ni končana. Kot omenjeno bo sonda na asteroid spustila še lander Minerva II – gre za mali robot s termometrom in kamerami, ki bo poskakoval po površju. Nato se bo sonda vendarle odpravila domov. Kapsulo z dragocenimi vzorci bo predvidoma dostavila decembra 2020. Če bo šlo vse po načrtih, bo sonda po dostavi znova odletela iz Zemljine orbite in pot nadaljevala do še enega asteroida. Sonda se je od Zemlje sicer poslovila decembra 2014.

Preberite še:

Komentarji: