Ideja o vesoljski sondi: ali ji drugi znanstveniki verjamejo?

Ali avtorja dejansko verjameta, da je ‘Oumuamua tehnologija napredne vrste iz nekega oddaljenega kota vesolja?

Objavljeno
08. november 2018 16.23
Posodobljeno
08. november 2018 16.23
'Oumuamua buri duhove, že od kar so ga prvič opazili. FOTO: M. Kornmesser/AFP
Ko nekdo omeni vesoljsko tehnologijo neke nezemeljske inteligentne civilizacije, sploh če gre za dva profesorja s Harvarda, završi. Teoretiki zarot, ki že leta vztrajajo, da nam različne agencije resnico tako ali tako prikrivajo, dobijo novo kost, kot seveda tudi vsi, ki se kot Fermi sprašujemo, kje so vsi.

Ta teden je torej veliko prahu dvignil znanstveni članek, ki med drugim razmišlja, da je bil nenavadno oblikovani medzvezdni kamen morda nekakšen odpadek ali sonda inteligentne civilizacije.
 
Avtorja sta seveda poudarila, da gre za precej »eksotičen scenarij«, kaj pa pravijo drugi znanstveniki? Ali avtorja dejansko verjameta, da gre za tehnologijo napredne vrste iz nekega oddaljenega kota vesolja?
 
Nebesno telo 'Oumuamua je seveda zanimivo samo po sebi, ker gre za prvi znani medzvezdni objekt, ki smo ga opazili v našem osončju. Oblikovan je kot cigara, bil je precej daljši kot širok, mimo Sonca pa je pospešil precej bolj od pričakovanj. Zdaj je že tako daleč stran, da ga ne moremo več opazovati.
 
Prav zaradi nenavadnega vrtenja sta avtorja Shmuel Bialy in Abraham Avi Loeb ugotavljal, da bi lahko bil kamen solarno ali svetlobno jadro. Takšno tehnologijo razvijamo tudi na Zemlji.
 
»Gre za nerazložljiv fenomen, to je, povečan pospešek 'Oumuamua. Razložimo ga lahko s svetlobnim tlakom. A ta tlak potrebuje zelo tanko telo z zelo veliko površino, česar pa v naravi ne najdemo,« je za AFP povedal Bialy, harvardski astrofizik.
 
Njuna ideja je seveda postala viralna, drugi znanstveniki pa so bolj skeptični. »Kot številni znanstveniki, bi bil navdušen, če bi šlo za prepričljive dokaze za Nezemljane, a to ni to,« je pokomentiral astrofizik z univerze Queens v Belfastu Alan Fitzsimmons. Pojasnil je, da se značilnosti bolj ali manj ujemajo s telesom, podobnim kometu, ki ga je izvrglo iz nekega drugega zvezdnega sistema. »In nekateri argumenti v študiji temeljijo na številkah z veliko negotovosti,« je dodal.
 
»Nekaj morate razumeti: znanstveniki smo zelo zadovoljni, če lahko objavimo kakšno nenavadno idejo, če obstaja vsaj majhna možnost, da ni napačna,« je na twitterju zapisala astrofizičarka z univerze v Severni Karolini Katie Mack. »A dokler niso večkrat izčrpane vse ostale možnosti, ideji verjetno še sami avtorji ne verjamejo,« je dodala. 
 
In, avtorja verjameta? »Ne bi rekel, verjamem, da so to poslali vesoljci, sem znanstvenik, ne vernik, opiram se na dokaze, ki jih lahko ponudim kot razlago za nek fenomen,« je poudaril Bialy. Loeb je dodal, da verjetno česa več o skrivnostnemu obiskovalcu ne bomo izvedeli, saj je pripotoval od daleč in daleč stran tudi gre. »Nemogoče je vedeti več o 'Oumuamua brez novih podatkov,« je povedal.

Nenavaden kamen, dolg 400 metrov dolg in 40 metrov širok, so opazili oktobra lani. Njun članek bodo objavili v reviji Astrophysical Journal Letters.