Imeli so prav, res je odličen

Huaweiev najboljši telefon doslej ima nadpovprečno zmogljivo baterijo, tudi fotoaparat je vrhunski.
Fotografija: Še pred nekaj leti bi se ob ceni tisoč evrov, kolikor mate 20 pro stane v maloprodaji, zgražali malodane vsi potrošniki. FOTO: Huawei
Odpri galerijo
Še pred nekaj leti bi se ob ceni tisoč evrov, kolikor mate 20 pro stane v maloprodaji, zgražali malodane vsi potrošniki. FOTO: Huawei

Kaj reči o telefonu, ki so mu peli hvalnice že lansko jesen? Skoraj vsi strokovnjaki, mediji, ocenjevalci in drugi poznavalci digitalnih tehnologij so bili oktobra, ko je kitajski proizvajalec mobilnih naprav Huawei v Londonu predstavil svoj najzmogljivejši pametni telefon, enotni: mate 20 pro bi težko bil boljši.

Imeli so prav. Njegova največja prednost pred konkurenco je zmogljivost baterije. Če niste zasvojeni z videoigrami, boste le stežka po njem pritiskali tako mrzlično, da bi polno baterijo izpraznili v 48 urah. V tem segmentu mate 20 pro krepko prekaša tekmece, ki smo jih testirali lani: vse tri Applove nove naprave, Samsungova »galaktična« note 9 in s9, Sonyjevo xperio xz3 …
Ne samo da je baterija z zmogljivostjo 4200 miliamperskih ur zunajserijsko vzdržljiva, tudi hitro se napolni. V pol ure z ničle doseže sedemdeset odstotkov.


Fotoaparat: pet zvezdic od petih


Kot smo že navajeni, je fotoaparat znova eden najmočnejših Huaweievih adutov. Če se s fotografijo ne ukvarjate profesionalno, je najboljši nasvet, da zaupate umetni inteligenci. Ta omogoča, da karseda dobre fotografije naredimo v slabi vidljivosti; naprava obvlada tudi premikajoče se predmete. Pri tem samodejno uravnava barve, kontrast in svetlost.

Še posebej navdušujoča je možnost fotografiranja v temi. FOTO: Lucijan Zalokar
Še posebej navdušujoča je možnost fotografiranja v temi. FOTO: Lucijan Zalokar


Fotoaparat takoj prepozna več kot 1500 scenarijev in 25 kategorij, čemur prilagodi nastavitve. Še posebej navdušujoča je možnost fotografiranja v temi. Četudi okoli nas ni niti kančka svetlobe, lahko naredimo dokaj nezamegljeno sliko; ostrina je odvisna od tega, kako mirno držimo telefon. Vrhunski so tudi panoramski posnetki, ki jih omogoča nov ultraširokokotni objektiv z 20 milijoni pik. Trojno zadnjo kamero leica poleg tega sestavljata še glavni objektiv rgb s 40 milijoni pik in telefoto objektiv z 8 milijoni pik, ki ga uporabljamo predvsem za fotografiranje oddaljenih motivov.


Hvalijo ga tudi gamerji


Če fotoaparat navdušuje predvsem »povprečne« uporabnike, zahtevnejše zanima tudi strojna oprema. Denimo gamerje, ki za večurno igranje videoiger – po podatkih organizacije Newzoo jih kar 71 odstotkov ljudi najraje igra na pametnem telefonu – potrebujejo brezhibno delujočo napravo. Mate 20 pro je na zagrebškem sejmu Infogamer, enem največjih gamerskih dogodkov, lani prejel nagrado za najboljši pametni telefon za igranje videoiger: organizatorje sta poleg baterije navdušila predvsem z umetno inteligenco podprt procesor kirin 980 in programska oprema GPU turbo, ki dodatno pospeši delovanje videoiger.
Zato je odveč omeniti, da telefon v rokah »povprečnega« uporabnika deluje brezhibno, za kar poskrbi tudi nov uporabniški vmesnik emui 9.0, ki temelji na operacijskem sistemu android 9.0.

Infografika Delo
Infografika Delo


Če dodamo še, da je mate 20 pro odporen proti vodi in prahu, ima priložen adapter, zaradi katerega nam starih slušalk še ni treba vreči v koš, omogoča brezžično polnjenje, ima pod zaslonom nameščen solidno delujoč čitalnik prstnih odtisov …, nam ne preostane drugega, kot da priznamo, da govorimo o enem najboljših, če ne celo najboljšem telefonu ta hip.


Kaj pa cena?


Še pred nekaj leti bi se ob ceni tisoč evrov, kolikor mate 20 pro stane v maloprodaji, zgražali malodane vsi potrošniki. Ta znesek je še danes za marsikoga previsok, a zdi se, da je – glede na cene drugih naprav – prej prednost Huaweievega paradnega konja kot slabost. Kot da je Apple z 200 evrov dražjim iphonom xs največjo uslugo naredil konkurenci …

Preberite še:

Komentarji: