Indija proti Luni poslala plovilo »tri v enem«

Septembra bo lander z roverjem pristal na južnem polu Lune.
Fotografija: Indijska raketa z odpravo Čandrajan 2 FOTO P. Ravikumar Reuters
Odpri galerijo
Indijska raketa z odpravo Čandrajan 2 FOTO P. Ravikumar Reuters

Indiji je tokrat uspelo: proti Luni je poslala plovilo »tri v enem« Čandrajan 2. To je veliko bolj ambiciozna naslednica odprave iz leta 2008. V začetku seprembra upajo na mehki pristanek na malo raziskanem južnem polu. S tem pa bo, če bo, Indija postala šele četrta država po ZDA, Rusiji in Kitajski, ki je s sondo uspešno pristala na Luni.





Čandrajan 2 bi morali izstreliti 15. julija, a so 56 minut pred izstrelitvijo prekinili odštevanje zaradi tehničnih napak z raketo. Tokrat je šlo brez težav, in kot so se izrazili pri Indijski vesoljski agenciji (Isro), so na Luno izstrelili »milijardo sanj«. Ob 11.13 po našem času se je v nadzornem centru razlegel aplavz, ko so zagoreli motorji rakete in jo ponesli v nebo.

Indijska odprava na Luno FOTO: Delo
Indijska odprava na Luno FOTO: Delo
Do Lune bo plovilo potrebovalo 48 dni, 8. oziroma 9. septembra pa bo sledilo 15 minut groze oziroma pristanek. »Operacija, v kateri se bo lander Vikram spuščal in pristal, bo najbolj grozljiva, saj se še nikoli nismo spoprijeli s tako zapletenim manevrom,« je junija izjavil predsednik Isra Kajlasavadivu Sivan. Glavni izziv je, da se bo lander z lastnimi motorji pravilno upočasnil. Točen kraj pristanka bodo izbrali kasneje na podlagi fotografij površja, ki jih bo poslala sonda. 

Če bo šlo vse po načrtih, bo štiri ure po pristanku lander iz svojega naročja izpustil še prvi indijski rover, ki bo vozil po površju Meseca. To je 27-kilogramsko šestkolesno vozilo s solarnim napajanjem, ki se bo le počasi premikalo po površju in zbiralo podatke ter ugotavljalo mineralno sestavo tal. »Rover se bo premikal centimeter na sekundo in bo v obdobju obratovanja prevozil 500 metrov,« je pojasnil Sivan. Slabo tono in pol težki lander bo analiziral atmosfero in poskušal zaznati seizmično aktivnost. Pristajalni modul in vozilo bosta predvidoma delovala en lunarni dan, to je 14 zemeljskih dni, dobri dve toni težki orbiter pa bo okoli Lune krožil najmanj eno leto.

FOTO: Prakash Singh/AFP
FOTO: Prakash Singh/AFP


Indijska vesoljska agencija je uspeh prve odprave na Luno nameravala nadaljevati že leta 2012, ko so upali, da jim bodo lander zagotovili ruski kolegi, a so se ti umaknili, Indijci pa so nato sami nadaljevali razvoj tehnologije. V tem času so njihove ambicije zrasle in Indija postaja čedalje močnejši igralec v osvajanju vesolja. Za prihodnja leta načrtujejo dograditev vesoljske postaje, do leta 2022 bi radi šli v vesolje s človeško posadko, ki jo nato nameravajo poslati tudi na Luno.

Komentarji: