Indija razjezila Naso

Že majhen delec lahko zaradi velikih hitrosti poškoduje Mednarodno vesoljsko postajo.
Fotografija: Indija je pred dnevi uspešno sestrelila satelit. Država je šele četrta s takšno tehnologijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Indija je pred dnevi uspešno sestrelila satelit. Država je šele četrta s takšno tehnologijo. FOTO: Reuters

Indija se je prejšnji teden pohvalila, da je z raketo uspešno sestrelila satelit, a je pri tem nastalo vsaj 400 koščkov vesoljskih smeti, ki jih je v orbitah že tako ali tako veliko. Prvi mož Nase Jim Bridenstine je poudaril, da je Indija s tem ogrozila varnost astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji. Vsaj 60 kosov je dovolj velikih, da jim lahko sledijo, saj so večji od desetih centimetrov. Od teh jih postajo neposredno ogroža 24.

Tveganje, da bi smeti zadele postajo, se je v desetih dneh zaradi indijskega testiranja povišalo za 44 odstotkov, je navedel, a dodal: »Mednarodna vesoljska postaja je še vedno varna. Če jo bomo morali umakniti, jo pač bomo.«

Indija je sicer šele četrta država, ki je uspešno opravila testiranje sestrelitve satelita. Takšno tehnologijo imajo le še ZDA, Rusija in Kitajska. Indijski premier Narendra Modi se je 27. marca pohvalil, kako je njegova država postala »vesoljska sila«.

»Zelo zelo slabo je ustvariti dogodek, ki smeti pošlje v smeri proti Mednarodni vesoljski postaji. Takšna aktivnost ni v skladu s prihodnjim razvojem vesoljskih poletov, ki jih želimo,« je poudaril Bridenstine. Že takoj po testiranju je ameriški obrambni minister Patrick Shanahan opozoril, da bi sestrelitev satelita lahko ustvarila kaos v vesolju.

V uradnem Delhiju so zagotovili, da je testiranje potekalo v nizkozemeljski orbiti na višini 300 kilometrov, da se ne bi sprostili del(c)i, ki bi lahko trčili v postajo ali druge satelite. Vodja indijske organizacije za obrambo in razvoj G. Sathiš Redi je prejšnji teden poudaril, da bodo smeti v zelo kratkem času izginile, saj jih bo pritegnila gravitacija in bodo zgorele v atmosferi. S tem se je šef Nase sicer strinjal.

Američane je s podobnim testom leta 2007 razjezila tudi Kitajska. Veliko nevarnih delcev se je sprostilo tudi leta 2009, ko sta trčila komunikacijska satelita ZDA in Rusije.

Komentarji: