Indijska sonda na pragu Lune

Indiji gre za zdaj vse po načrtih, a najtežji del šele pride.
Fotografija: Predsedniku indijske vesoljske organizacije K. Sivan se smeje, saj gre sondi Čandrajan 2 vse kot po maslu. FOTO: Manjunath Kiran/AFP
Odpri galerijo
Predsedniku indijske vesoljske organizacije K. Sivan se smeje, saj gre sondi Čandrajan 2 vse kot po maslu. FOTO: Manjunath Kiran/AFP

Danes je indijski odpravi Čandrajan 2 uspel eden težjih manevrov na poti do Lune. Po štirih tednih vesoljskega potovanja se je sonda vtirila v Lunino orbito, je sporočila indijska vesoljska organizacija Isro. Vtirjenje je bilo uspešno zaključeno ob 3.32 uri GMT s pomočjo lastnega pogonskega sistema. Za manever so potrebovali 1738 sekund ali dobrih 28 minut.

Vtirjenje je zahtevno zaradi hitrosti. Če bi bila sonda le nekoliko prehitra, bi jo lahko odbilo in odneslo daleč stran v vesolje. Če pa bila prepočasna, bi jo Lunina gravitacija potegnila in sondo bi čakalo neizogibno strmoglavljenje. »Že najmanjša napaka bi ubila odpravo,« je komentiral K. Sivan, predsednik vesoljske agencije.

A najtežji del sondo šele čaka. Indija si želi, da bi postala četrta država z uspešnim pristankom na Luni. To bi se lahko zgodilo 7. septembra, ko načrtujejo dotik sonde s tlemi na južnem polu naravnega satelita.

Po napovedih Isra se bo lander od matičnega plovila odcepil 2. septembra, dan kasneje bodo tri sekunde testirali vse sisteme.

Sondo so izstrelili 22. julija. Na Luni bosta lander in rover raziskovala mineralno sestavo tal. Indija je v odpravo vložila okoli 135 milijonov evrov, kar je pravzaprav relativno malo.

Komentarji: