Iskali skrivnostni planet, a odkrili nove Jupitrove lune

Jupiter se ponaša s kar 79 lunami. 

Objavljeno
18. julij 2018 08.35
Posodobljeno
19. julij 2018 16.36
Jupiter ima kar 79 lun. FOTO: AP
STA
STA
Več kot 400 let potem, ko je Galileo Galilei odkril prve Jupitrove lune, so astronomi zdaj odkrili še 12 novih (dve sta bili predstavljeni že lani). Skupno jih ima plinski velikan tako kar 79.

Kot je pojasnil vodja ekipe znanstvenikov z ameriškega Carnegie Institution for Science Scott Sheppard, so najprej odkrili dve novi luni, precej kasneje pa še deset. Našli so jih po naključju, ko so iskali skrivnostni planet, ki naj bi se skrival nekje na obrobju solarnega sistema, daleč za pritlikavim planetom Plutonom.  

Enajst novo odkritih lun ima premer od enega do treh kilometrov in so dokaj podobne tistim, ki so jih znanstveniki odkrili že prej. Devet novih lun je del gruče, ki je nekoliko dlje od Jupitra in planet obkroži v dveh letih. Znanstveniki domnevajo, da je šlo prvič za tri nekoliko večja nebesna telesa, ki so kasneje zaradi medsebojnih trkov in drugih vplivov razpadla na številne dele.
Dve novo odkriti luni sta del skupine, ki je bližje planetu in se vrti v isto smer kot Jupiter. Te lune planet obkrožijo v približno letu dni in so bile, kot domnevajo znanstveniki, nekoč del večjega nebesnega telesa.

Dvanajsta nova luna pa je po navedbah znanstvenikov nekaj čisto posebnega. Leži nekoliko dlje od Jupitra kot prej omenjeni in je s premerom manj kot kilometer doslej najmanjša znana Jupitrova luna. Da obkroži planet, potrebuje poldrugo leto. Njena orbita je še posebej nestabilna, zato so zelo verjetni trki z drugimi nebesnimi telesi, je pojasnil Sheppard. Nenavadno luno želijo astronomi poimenovati Valetudo, ki je bila v rimski mitologiji pravnukinja Jupitra in boginje higiene in zdravja.

Sheppard se strinja, da je morda problematično, da tako majhen objekt z manj kot kilometrom premera sploh poimenujejo luna. Meni, da bi morda lahko razmislili o novem poimenovanju takih objektov, in sicer v smeri pritlikava luna.

image
Okoli Jupitra trenutno raziskuje sonda Juno. FOTO: Reuters


Jupiter je največji planet v Osončju in ima obseg skoraj 439.264 kilometrov, skoraj 11-krat več kot Zemlja. Za pot okoli Sonca potrebuje skoraj 12 let, okoli svoje osi pa se zavrti v manj kot desetih urah. Prve štiri Jupitrove lune je leta 1610 odkril Galileo Galilei in jih poimenoval po ljubicah grškega boga Zeusa: Io, Evropa, Ganimed in Kalisto.