Jezero je bilo pred davnimi časi jezero

Krater s premerom 49 kilometrov je dobil ime po kraju Jezero v Bosni in Hercegovini.
Fotografija: Krater Jezero. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Krater Jezero. FOTO: Nasa

Nasini strokovnjaki za računalniške simulacije so poskrbeli, da je krater Jezero na Marsu, kjer bo prihodnje leto pristal rover Perseverance, tudi videti tako, kot namiguje njegovo ime. Po predvidevanjih znanstvenikov je bil takšen, torej napolnjen z vodo in sedimenti, pred milijardami let.

Krater s premerom 49 kilometrov je dobil ime po kraju Jezero v Bosni in Hercegovini leta 2007, leta 2018 pa je bil po petih letih preverjanja 60 potencialnih krajev izbran za mesto pristanka Nasinega avtonomnega vozila, ki je prav zdaj na pol poti proti Marsu.

Rover, ki je na poti od 30. julija, je prepotoval že več kot 235 milijonov kilometrov, na površju kraterja pa bo pristal 18. februarja. Čeprav je na polovici poti, to ne pomeni, da je na polovici razdalje med Zemljo in Marsom, saj njegova pot ne poteka po ravni črti. Njegova potovalna hitrost je 98.311 km/h, do pristanka bo prepotoval 470,8 milijona kilometrov, takrat pa bo Mars od Zemlje oddaljen 209 milijonov kilometrov.

image_alt
Je (bilo) na Marsu življenje? Odgovor bo iskal rover


Radijski signal bo potreboval 11 minut in pol, da bo dosegel rover. Ekipe zdaj preverjajo delovanje sistemov in vse poteka po načrtih.

Glavni cilj odprave je iskanje sledi mikrobov oziroma znakov življenja v jezerskih sedimentih, rover pa bo raziskoval tudi geologijo rdečega planeta in zbiral podatke, iz katerih bodo raziskovalci oblikovali modele nekdanjega podnebja. Na vnaprej določenih mestih bo odložil vzorce kamnin, ki jih bodo predvidoma pobrale prihodnje odprave. Opravil bo tudi preizkus pretvorbe Marsovega ozračja v kisik in tako tlakoval pot človeškim odpravam na Mars. 

Proti Marsu sicer hitita še kitajska odprava Vprašanja nebu (Tianwen 1) in arabsko Upanje (Hope). Slednje, ki se bo utirilo v orbito, je po podatkih vesoljske agencije Združenih arabskih emiratov prepotovalo 215 milijonov kilometrov, še 265 milijonov jih ima pred seboj. Potuje pa s hitrostjo 97.745 km/h.

Preberite še:

Komentarji: