Kako je slovenski znanstvenik porabil več kot milijon evrov fundacije Marka Zuckerberga?

V jutrišnji rubriki Znanost pišemo o pomembnem odkritju raziskovalcev na univerzi Stanford, ki jih vodi slovenski mladi znanstvenik dr. Jure Leskovec.

Objavljeno
06. marec 2019 17.00
Posodobljeno
06. marec 2019 17.00
Jure Leskovec je profesor na Stanfordu. Od fundacije Marka Zuckerberga je prejel 1,3 milijona evrov za raziskave za odkrivanje metod zdravljenja različnih bolezni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zakaj smo ravno takšni, kakršni smo? Kako deluje življenjska sila, ki izpopolnjuje bitja, da ta preživijo v spreminjajočem se okolju? Zahvaljujoč slovenskim raziskovalcem na univerzi Stanford, ki jih vodi drzen mladi znanstvenik dr. Jure Leskovec, zdaj o skrivnostih življenja vemo več.Na presečišču biologije in zmogljivega računalništva so analizirali zapletena omrežja proteinov 1840 vrst organizmov, od bakterij do primatov, in razpoznali mehanizme, ki omogočajo proteinskemu nanostroju, da najde rešitve v zahtevnih okoliščinah in uspešno deluje kljub morebitnim okvaram.

Odkritje so objavili v prestižni znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, mi pa o uspehu pišemo v četrtkovi rubriki Dela Znanost. Več o odkritju in dr. Leskovcu v jutrišnjem Delu in na Delo.si!