Kar se zgodi na iphonu, gre na Irsko

Apple suspendiral je program ocenjevanja Siri. Zaposleni so poslušali zaupne pogovore uporabnikov.
Fotografija: Apple rad izziva konkurenco. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Apple rad izziva konkurenco. FOTO: AFP

Apple bo prenehal preverjati pogovore svojih uporabnikov, ki jih je posnela glasovna pomočnica Siri. Zaradi tega bo odpustil več zaposlenih, kar je sporočil mesec dni za tem, ko je Guardian razkril sporne prakse v tem ameriškem podjetju.

Osnovna naloga Applovih ocenjevalcev zvočnih posnetkov – v irskem Corku jih je bilo zaposlenih približno tristo – je bila etično povsem nesporna: hoteli so izboljšati prepoznavanje govora, s katerim uporabniki komunicirajo s svojo glasovno pomočnico. Vendar so se pri tem, kot se rado pripeti v svetu informacijske tehnologije, kmalu pojavila vprašanja o varovanju zasebnosti uporabnikov.

Siri se zažene, ko jo pozdravimo s »Hey, Siri!«, vendar lahko programska oprema kot ta nagovor prepozna tudi druge glasovne signale in začne snemati pogovor v najbolj neprijetnem trenutku. Ocenjevalci so tako naleteli na zvočne posnetke pogovorov s prekupčevalci drog, zaupne medicinske podatke, poslovne skrivnosti pa tudi posnetke, ki so nastali med seksom, je »zažvižgal« eden izmed zaposlenih in javno izrazil zaskrbljenost zaradi Applovega početja. Njegovi delodajalci so nastale težave sprva opisali kot zgolj »tehnične«, vendar so kmalu spoznali resnost nastale situacije in uvedli preiskavo.


Brez službe, a z olajšanjem


»Ugotovili smo, da nismo upoštevali visokih standardov, zato se opravičujemo,« so se pri Applu posuli s pepelom in program ocenjevanja Siri v začetku avgusta suspendirali, zaposlene pa poslali na plačan dopust. Minuli teden je postalo znano, da so z njimi prekinili pogodbe o zaposlitvi. »Čutim olajšanje, da so te informacije postale javne, čeprav sem zaradi njih izgubil službo. Zaposleni pogosto razpravljamo o etičnih dilemah, a ne vemo, kako o njih spregovoriti javno,« je povedal ocenjevalec zvočnih posnetkov, ki je zaradi sporazuma o nerazkrivanju zaupnih informacij zahteval, da ostane anonimen.

Po njegovih besedah se Apple izogiba prevzemanju odgovornosti do delavcev. Na Irskem jih zaposluje po posrednikih in jih ob koncu projekta, za katerega jih je najel, brez kakršne koli odgovornosti odpusti. »Več kot eno leto so vedeli, v kaj so se spustili, zdaj pa so nas pisno obvestili, da se čez en teden razidemo. Ali so sploh razmišljali o zaščiti svojih zaposlenih ali pa so mislili le na svoj ugled?« se je še vprašal v pogovoru za Guardian.


Brezhibno varovanje zasebnosti?


Podjetje iz kalifornijskega Cupertina, ki so ga leta 1976 ustanovili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne, ni edino s podobnimi problemi: tudi Amazon in Google sta preverjala, kaj uporabniki zaupajo Alexi in Googlovemu pomočniku. Vendar je ta primer poseben, saj se Apple rad postavlja prav z brezhibnim varovanjem zasebnosti.

Tako je letos pozimi, ko je že kar tradicionalno izpustil CES, največji sejem zabavne elektronike na svetu, nad glavnim prizoriščem sejma v Las Vegasu postavil ogromen reklamni pano, na katerem je pisalo: »Kar se zgodi na vašem iphonu, ostane na vašem iphonu.« S tem se je obregnil ob težave, ki so pestile večino njegovih največjih konkurentov. Kako že gredo tiste besede o kamnu in o tem, kdo naj ga prvi vrže?

Preberite še:

Komentarji: