Izstrelitev raket je zahtevno: težave in slabo vreme ustavili SpaceX, Blue Origin, Arianespace in ULA

Saj ni res, pa je. V nekaj urah bi morale kar štiri rakete poleteti v nebo, a očitno se je, če se malo pošalimo, vesolje zarotilo proti vesoljskim podjetjem in odpovedi so sledile kot po tekočem traku. Morda bo sreda ugodnejša.
Fotografija: Falcon 9 pripravljen na vzlet s Floride. FOTO: SpaceX
Odpri galerijo
Falcon 9 pripravljen na vzlet s Floride. FOTO: SpaceX

V nekaj urah je bilo napovedanih izstrelitev več raket, a v tem zahtevnem poslu gre lahko marsikaj narobe. Tako je Blue Origin zaradi težav z infrastrukturo na tleh moral odpovedati današnjo izstrelitev, če bo vreme dovoljevalo, bo stekla jutri. Bolje je kazalo SpaceXu, a so nato postopek prekinili. Zaradi slabega vremena so morali prestaviti tudi izstrelitev rakete evropskega podjetja Arianespace, premočan veter je zagodel tudi raketi United Launch Alliance (ULA). 


 

SpaceX s Falconom 9 dvajsetič letos


Podjetje Elona Muska se lahko letos pohvali s kar 19 izstrelitvami paradne rakete Falcon 9. Današnja izstrelitev bi morala biti že 20, a so jo sredi postopka prekinili. Predvidoma bo potekala jutri. 

Kot so sporočili prek twitterja, so senzorji na nosilni stopnji nepravilno odčitavali. Tako raketa kot tovor sta nepoškodovana.



Vse letošnje misije so bile sicer uspešne. Dobro so se končali tudi vsi načrtovani poskusi pristajanja nosilne rakete, z izjemno zadnjega, ko je raketa namesto na trdna tla zavila v morje, kjer pa je, kot so povedali pri podjetju, končala nepoškodovana in bo morda še uporabna. Vse bolje gre podjetju od rok tudi ponovna uporaba raket in posledično nižanje cen izstrelitev, kar je še posebej pomembno za manj bogate države in podjetja, ki bodo tako dobila dostop do vesolja. V začetku decembra so tako še tretjič izstrelili isto nosilno raketo, ki je po opravljenem delu tudi pristala na plavajoči ploščadi. Tem izstrelitvam pa so letos februarja dodali še krstni polet težkokategorne rakete Falcon Heavy.

Takole je bilo:


Danes so v srednjo orbito poskušali utiriti ameriški vojaški komunikacijski satelit GPS III. Zaradi potreb misije, tokrat z nosilno raketo ne bodo poskušali pristati, so navedli pri SpaceX. Izstrelitev bo potekala predvidoma jutri. 


Blue Origin s težavami na infrastrukturi


Za rakete podjetja Jeffa Bezosa New Shepard pa bo izstrelitev, ki je po prestavitvi predvidena za jutri, deseta misija. Za konkretno raketo, ki bo poletela jutri, bo to že četrta izstrelitev, tudi tokrat z njo nameravajo pristati.

V nasprotju s SpaceXovimi raketami, ki nosijo svoj tovor do orbit, je New Shepard podorbitalna raketa, ki leti do tako imenovane Karmanove črte, ki je na 100 kilometrov višine in velja za mejo z vesoljem. Podobno kot pri nedavnem poletu do roba vesolja vesoljskega letala Virgin Galactic je ameriška vesoljska agencija Blue Origin najela, da v podorbitalni prostor ponese nekaj njihovega ekperimentalnega tovora, ki bo nekaj minut v breztežnostnem prostoru, nato bo sledil povratek na Zemljo. Tako bodo znova, kot v Virginovem plovilu, preverjali, kako se v mikrogravitaciji obnaša prah, pa tudi kako se obnašajo različna biogoriva in senzorji, uporabni v plovilih za prihodnje misije s človeško posadko, so navedli pri Nasi.

New Shepard bo moral na izstrelitev počakati na jutri. Z raketo je vse v redu, so sporočili na twitterju. FOTO: Blue Origin
New Shepard bo moral na izstrelitev počakati na jutri. Z raketo je vse v redu, so sporočili na twitterju. FOTO: Blue Origin


Tokrat je Nasa že tretjič najela Blue Origin za svoj tovor. »Ta polet je osredotočen na devet tehnologij vlade, univerz in industrije. Nasa je navdušena, da ima vse več partnerjev, ki podpirajo nove tehnologije,« je komentiral Ryan Dibley iz nasinega centra Armstrong. Večina teh tovorov je že letela v vesolje z različnimi plovili, je še dodal.

Blue Origin je nazadnje svojo raketo testirala 18. julija, ko so preverili glavne varnostne sisteme, ki so nujni za prihodnje misije za človeško posadko. Test ubežnega manevra kapsule za posadko, ki je nujen, če gre kaj narobe z nosilno raketo, je bil uspešen. Kako nujen je tak manever, se je pokazalo pri oktobrski nesreči ruskega sojuza.
 

Sojuza ustavilo slabo vreme


Sojuz v Francoski Gvajani FOTO: Arianespace
Sojuz v Francoski Gvajani FOTO: Arianespace


Ne glede na tehnologijo, smo proti vremenu še vedno nemočni. Tega se zaveda tudi Arianespace, ki mora zaradi slabega vremena v Francoski Gvajani za 24 ur prestaviti izstrelitev sojuza.



To bo sicer 11. in letošnja zadnja izstrelitev, so pojasnili pri podjetju. V orbito bodo poslali satelit za opazovanje Zemlje CSO-1, namenjen za obrambo in varnost, francoske vesoljske agencije CNES in obrambne agencije DGA francoskega obrambnega ministrstva. To bo 20 misija srednje različice ruske rakete, od kar so z njimi oktobra 2011 začeli leteti iz vesoljskega centra Gvajana. 

Delta IV Heavy FOTO: ULA
Delta IV Heavy FOTO: ULA


Tudi vohunski satelit bo moral počakati en dan, da ga v orbito odnese Delta IV Heavy ameriškega podjetja ULA. Tajni satelit NROL-71 ameriškega vohunskega urada (National Reconnaissance Office) bo raketa po novih načrtih v nebo ponesla iz baze Vandenberg v Kaliforniji zgodaj zjutraj 20. decembra.

Preberite še:

Komentarji: