Kemijski inštitut v projektu izdelave boljših baterij

Baterije so ena od ključnih tehnologij za dekarbonizacije evropskega energetskega sistema.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Eno izmed ključnih vprašanj pri obnovljivih virih je, kako shraniti zbrano energijo. Baterije pri tem igrajo pomembno vlogo, saj lahko zmanjšajo ogljični odtis prometnega sektorja, stabilizirajo električno omrežje in še veliko več. V Evropi je tako zaživela nova raziskovalna pobuda Battery 2030+, katere partner je tudi Kemijski inštitut.



Vizija Battery 2030+ je iznajdba baterij prihodnosti, ki bodo evropski industriji zagotavljale najsodobnejše tehnologije. Baterije so namreč ena od ključnih tehnologij za doseganje temeljite dekarbonizacije evropskega energetskega sistema, zlasti v prometnem sektorju (z električno mobilnostjo) in elektroenergetskem sektorju (s skladiščenjem obnovljivih virov energije). V bližnji prihodnosti bomo potrebovali nove generacije zanesljivih, varnih, trajnostnih in cenovno dostopnih baterij. Konkurenca pri razvoju prihodnjih baterijskih tehnologij je že precej močna, vendar še vedno zelo odprta, so navedli na Kemijskem inštitutu.

Koordinatorica projekta Kristina Edström, profesorica anorganske kemije na Univerzi Uppsala na Švedskem, je poudarila, da se bodo spopadali z izzivi izdelave izjemno zmogljivih baterij. »To pomeni vzpostavitev platforme za pospeševanje odkrivanja novih baterijskih materialov z uporabo strojnega učenja in umetne inteligence, predvsem pa osredotočanje na vmesne člene v baterijah, kjer prihaja do reakcij, ki lahko škodujejo življenjski dobi baterije. Razvili bomo pametne funkcionalnosti do ravni baterijskih celic in posebno pozornost posvetili vprašanjem trajnosti.«

V projekt Battery 2030+ je vključenih 17 partnerjev iz devetih evropskih držav.

Komentarji: