Kitajska pospešeno gradi omrežje 5G

Glavno vlogo pri 5G omrežju na Kitajskem igra tehnološki gigant Huawei.
Fotografija: Kitajska hiti z gradnjo omrežja 5G. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kitajska hiti z gradnjo omrežja 5G. FOTO: AFP

Na Kitajskem imajo do zdaj največje 5G omrežje. Trije kitajski ponudniki so danes zagnali nove bazne postaje za dostop do tega omrežja. Tako brezžično tehnologijo ponujajo v 50 mestih, med drugim v Pekingu, Šanghaju, Guangzhouu in Shenzhenu poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.



V Šanghaju so aktivirali okoli 12.000 5G baznih postaj, da bi omogočili omrežje na ključnih zunanjih točkah mesta. 5G omrežje so vzpostavili tudi že v ZDA, Južni Koreji in v nekaterih evropskih državah, a kitajsko omrežje je največje komercialno omrežje, navaja organizacija Bernstein Research.

Kitajska ima največ porabnikov mobilnega interneta, saj pametne naprave za dostop do brezžičnega interneta uporablja okoli 850 milijonov ljudi. Analitiki ocenjujejo, da bo do leta 2020 na Kitajskem na 5G preklopilo okoli 110 milijonov ljudi.

Glavno vlogo pri 5G omrežju na Kitajskem igra tehnološki gigant Huawei, ki posluje z vsemi tremi kitajskimi ponudniki mobilne tehnologije, to so China Mobile, China Telecom in China Unicom. Največji ponudnik China Mobile je kar polovico posla za vzpostavitev hitrega prenosa podatkov 5G zaupala Huaweiju, navaja CNN. Drugo polovico so predali Ericssonu, Nokii in ZTE.

ZDA Huaweiju očitajo, da oprema za 5G, ki jo ponuja kitajski tehnološki gigant, omogoča vohunjenje. Huawei to seveda zanika.

Komentarji: