Kljub napredku mora Facebook še veliko postoriti

Tehnološki gigant Facebook je javnost obvestil o najnovejšem poročilu o uveljavljanju standardov skupnosti.

Objavljeno
13. november 2019 20.02
Posodobljeno
13. november 2019 20.27
Podatke in navodila objavljajo, ker od vlad po vsem svetu prejemajo pravne zahteve, so še navedli pri Facebooku. FOTO: Alastair Pike/AFP
L. Z.
L. Z.
Tehnološki gigant Facebook je javnost obvestil o najnovejšem poročilu o uveljavljanju standardov skupnosti, ki meri, kako pri iskanju in odstranjevanju škodljivih vsebin ravnajo na Facebooku in Instagramu. 

»Napredovali smo na pomembnih področjih, kot so sovražni govor, posnetki izkoriščanja otrok in objave o prepovedanih drogah in prodaji orožja, vendar moramo še veliko narediti. Še naprej bomo vlagali v ljudi in sisteme za boj proti škodljivi vsebini na naših platformah,« so sporočili iz Facebooka.

Potem ko je število objav, v katerih so uporabniki kršili pravila glede objavljanja fotografij in videoposnetkov, ki vsebujejo goloto ali prikazujejo seksualne aktivnosti, v zadnjih dveh letih naraščalo, je od aprila do septembra močno upadlo, je med drugim razvidno iz poročila.

Facebook je poleg priložil tudi navodila, kaj je na tem družbenem omrežju dovoljeno in kaj ni. Poudarili so, da e dovoljujejo vsebine, ki ogroža varnost ali dostojanstvo ljudi. Najdejo in odstranijo jo s kombinacijo tehnologije in ljudi. »To pomeni, da ne odstranjujemo spornih ali neresničnih stvari. Želimo, da se ljudje odprto pogovarjajo o vprašanjih, ki so jim pomembna, saj to vodi k izmenjavi idej in debati. Odgovor na napačne informacije ne more biti manj informacij, ampak več konteksta.«

image
FOTO: Thomas White/Reuters


Te podatke in navodila objavljajo, ker od vlad po vsem svetu prejemajo pravne zahteve, so še navedli pri Facebooku. To je bilo prvo poročilo, ki je zajemalo tudi Instagram.