Krivec za nesrečo je senzor, poškodovan med sestavljanjem sojuza (VIDEO)

Naslednja posadka bo morda proti vesoljski postaji s sojuzom odpotovala že 3. decembra.
Fotografija: Nesreči je botorval okvarjen senzor. FOTO: Dmitri Lovetsky/AP
Odpri galerijo
Nesreči je botorval okvarjen senzor. FOTO: Dmitri Lovetsky/AP

Neuspešni oktobrski izstrelitvi ruske rakete sojuz s človeško posadko je botroval okvarjen senzor, ki je bil poškodovan pri sestavljanju rakete na kozmodromu v Kazahstanu, so danes potrdili ruski preiskovalci. Vodja preiskovalcev Oleg Skorobogatov je sporočil, da imata morda še dve raketi podobno okvaro, zato bodo uvedli dodatna preverjanja med sestavljanjem raket.

Ruska vesoljska agencija je objavila posnetek kamere na ponesrečeni raketi: 


Raketa je razpadla med poletom. FOTO: Dmitri Lovetsky/AP
Raketa je razpadla med poletom. FOTO: Dmitri Lovetsky/AP
Nesreča se je zgodila, ko sta se prva in druga stopnja ruske nosilne rakete ločili okoli dve minuti po izstrelitvi z Bajkonurja. »Razlog za nenormalno ločitev je bila deformacija senzorja. Dokazali smo, da se je to zgodilo izključno zaradi tega senzorja in da se je lahko poškodoval le ob sestavljanju na kozmodromu,« je novinarjem, kot poroča Reuters, dejal Skorobogatov.

Sojuze izdelujejo v Rusiji, a zadnje sestavljanje poteka na samem kozmodromu v Kazahstanu. Dimitrij Baranov, vršilec dolžnosti direktorja korporacije Energia, ki izdeluje rakete, je poudaril, da sojuzi ostajajo najbolj zanesljive rakete. V nadaljevanju preiskave bodo ugotavljali, kdo in zakaj je zakrivil napako pri sestavljanju.

Skorobogatov je še pojasnil, da se zaradi poškodovanega senzorja ena od štirih potisnih raket prve stopnje ni pravilno ločila in je trčila v rezervoar z gorivom na drugi stopnji, zato je raketa eksplodirala, sprožen je bil tudi sistem za pristajanje v izrednih razmerah. Tako sta potovanje do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) 11. oktobra po nekaj minutah končala ruski kozmonavt Aleksej Ovčinin in ameriški astronavt Nick Hague, k sreči sta ob hitrem pristanku ostala nepoškodovana.

To je bilo prva resna težava sojuzov s človeško posadko od leta 1983. Ruske rakete so trenutno edine, ki prevažajo ljudi v vesolje. Ker je sistem za izredne dogodke deloval optimalno, so tako pri ruski kot ameriški vesoljski agenciji kljub nesreči hvalili zanesljivo tehnologijo. Po nesreči je Rusija sicer prekinila s poleti raket s človeško posadko.

Nick Hague in Aleksej Ovčinin si prav tako znova želita poleteti. Kdaj se jima bo uresničila želja, še ni znano. FOTO: Yuri Kochetkov/AP
Nick Hague in Aleksej Ovčinin si prav tako znova želita poleteti. Kdaj se jima bo uresničila želja, še ni znano. FOTO: Yuri Kochetkov/AP


Zdaj upajo, da bo naslednja posadka proti ISS poletela že 3. decembra. Na raketi bodo ruski kozmonavt Oleg Kononenko, kanadski astronavt David Saint-Jacques in Američanka Anne McClain. Trojica bi morala, če ne bi bilo nesreče, v vesolje odpotovati 20. decembra. Okoli tega datuma naj bi se na Zemljo vrnila trojica, ki je trenutno na postaji, in sicer Nemec Alexander Gerst, Nasina astronavtka Serena Aunon-Chancellor in Rus Sergej Prokopijev.

Preberite še:

Komentarji: