Let sojuza, viden z vesoljske postaje (VIDEO)

Astronavti na vesoljski postaji imajo čudovit razgled, kajne?
Fotografija: Posnetek sojuza. FOTO: Riccardo Rossi/ISAA/AstronautiNEWS
Odpri galerijo
Posnetek sojuza. FOTO: Riccardo Rossi/ISAA/AstronautiNEWS

Pred dnevi je ruska vesoljska agencija izstrelila raketo sojuz, ki je proti Mednarodni vesoljski postaji ponesla vesoljsko tovorno kapsulo progress MS-10, ki je astronavtom prinesla zaloge hrane in nekatere znanstvene instrumente.

Dogajanje je s tako imenovano »time lapse« fotografijo oziroma snemanjem s časovnimi presledki v objektiv ujel aktualni poveljnik postaje Alexander Gerst, nemški astronavt Evropske vesoljske agencije, so zapisali pri italijanskem portalu AstronautiNEWS

Posnetkom se je posvetil član uredništva portala Riccardo Rossi in nastalo je tole (posnetek je omogočen v visoki 4K resoluciji): 



Omenjena izstrelitev rakete je bila sicer prva po nesreči 11. oktobra, ko se je morala kapsula s človeško posadko zaradi okvare vrniti na trdna tla. Naslednja izstrelitev s človeško posadko je predvidena za 3. december, ko bodo proti postaji poleteli ruski kozmonavt Oleg Kononenko, kanadski astronavt David Saint-Jacques in Anne McClain iz ZDA.

Ruska vesoljska plovila so edine povezave med ISS in Zemljo, odkar je Nasa leta 2011 upokojila svoje raketoplane. Nasa se je v zadnjih letih oprla na zasebni podjetji SpaceX in Boeing.

Včeraj so objavili, da bo prva demo misija (torej, kot da gre zares) kapsule podjetja SpaceX, ki bo sicer še brez posadke, 7. januarja prihodnje leto. Sledil bo vmesni test za ugotovitev delovanja sistema za izredne razmere, testni polet kapsule Demo-2 s človeško posadko pa bo junija 2019.

Tudi za Boeing so postavili okvirno časovnico, in sicer brez posadke bo testiranje potekalo marca, s posadko pa avgusta prihodnje leto. Nasa bo nato natančno preučila podatke. Če ne bodo ugotovili večjih tveganj, bosta prvi operativni misiji lahko stekli že avgusta in decembra prihodnje leto. 

Komentarji: