Luna se je obarvala rdeče (FOTO in VIDEO)

Popolni lunin mrk je trajal dobro uro, od 5.41 do 6.44. 

Objavljeno
21. januar 2019 07.07
Posodobljeno
21. januar 2019 09.30
Krvava superluna, kot so jo videli v Kaliforniji. 
FOTO: Mike Blake/Reuters
Oblaki so po večjem delu Slovenije onemogočili opazovanje jutranjega popolnega luninega mrka. So pa dogajanje na nebu ovekovečili fotografi in snemalci v drugih delih sveta. 

image
Sestavljena fotografija luninega mrka.
Miami, Florida
FOTO: Gaston De Cardenas/AFP


Luna se ob mrku, ko se skrije v Zemljino senco, obarva značilno opečnato rdeče, zato ji pravimo krvava luna. Nekaj sončne svetlobe jo namreč kljub temu doseže, a Zemljina atmosfera do nas spusti le rdeči spekter, modro in drugo svetlobo pa absorbira ali razprši. Stopnje obarvanosti so različne, odvisne od sestave atmosfere. Bolj ko je onesnažena s prašnimi delci in drugimi onesnaževali, temnejša je videti luna.

image
Ciudad de Mexico
FOTO: Alfredo Estrella/AFP


Današnja polna luna je bila tudi superluna


Luna ima okoli Zemlje elipsasto orbito, v kateri je najbližja točka (perigej ali prizemlje) približno 50.000 kilometrov bližje od najbolj oddaljene točke (apogej ali odzemlje). Polna luna v perigeju je videti približno 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša kot na drugi strani orbite – v apogeju. 

image
San Diego, Kalifornija 
FOTO: Mike Blake/Reuters


Superluna je definirana kot vsaka polna ali prazna luna, ki leži v Zemlji najbližji točki ali v njeni bližini. Povedano drugače: če je Luna v omenjenih dveh fazah od nas oddaljena manj kot 361.740 kilometrov, je superluna. Letos bomo lahko opazovali tri zaporedne superlune: 21. januarja (oddaljenost 357.715 kilometrov), 19. februarja (356.846 kilometrov) in 21. marca (360.772 kilometrov).

image
Ciudad Juarez, Mehika
FOTO: Jose Luis Gonzalez/Reuters


image
Encinitas, Kalifornija 
FOTO: Mike Blake/Reuters


Poleti delni lunin mrk


Mrki vedno pridejo v paru ali celo v trojicah. Pred tokratnim luninim mrkom je bil sončni mrk 6. januarja. Letos bodo v ozkem pasu skozi Čile 2. julija opazovali tudi popolni sončni mrk, temu bo v noči s 16. na 17. julij sledil delni lunin mrk, ki bo viden tudi pri nas. 26. decembra bo v pasu od Savdske Arabije prek skrajnega juga Indije do Indonezije viden kolobarjasti sončni mrk.

Novembra bo mogoče spremljati prehod (tranzit) Merkurja čez Sončevo ploskev.

image
New York, ZDA
FOTO: Jeenah Moon/Reuters


image
La Paz, Bolivija
FOTO: David Mercado/Reuters


Lunini mrki so v številnih kulturah zlovešče znamenje.