Med dobitniki Prometeja znanosti tudi Delova novinarka Dragica Bošnjak

Slovenska znanstvena fundacija podeljuje priznanja »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« od leta 2003 dalje. Priznanje je najvišje in edino dosedaj vpeljano za tiste raziskovalce, umetnike, učitelje in novinarje, ki se odlikujejo v komuniciranju znanosti z različnimi javnostmi, še zlasti s splošno javnostjo.
Fotografija: Dolgoletna novinarka Dela Dragica Bošnjak med prejemom nagrade za življenjsko delo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Dolgoletna novinarka Dela Dragica Bošnjak med prejemom nagrade za življenjsko delo. FOTO: Uroš Hočevar

Na slavnostni akademiji Zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije v Prešernovi dvorani SAZU so podelili priznanja za najkvalitetnejše in najodmevnejše dosežke pri komuniciranju znanosti v Sloveniji.

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za življenjsko delo je prejela dolgoletna novinarka Dela Dragica Bošnjak. Bošnjakova je večino poklicnega opusa posvetila pisanju o novostih in dosežkih na področju znanosti o življenju, še posebno v medicini in medicinski znanosti.

»Od leta 1986, ko je v časopisu Delo prvič izšla priloga Znanost, je napisala na stotine člankov s tovrstno tematiko. S poglobljenimi in analitičnimi prispevki je strokovni in najširši javnosti predstavljala novosti in mejnike na številnih področjih medicine,« so zapisali v utemeljitvi.

Prestižni častni naslov komunikator znanosti je prejel dr. Tom Turk z Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju pa so dr. Barbara Bajd, biologinja in nekdanja sodelavka Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Mihaela Brumen, proučevalka zgodnjega učenja in poučevanja tujega jezika na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, dr. Alja Lipavic Oštir, predstojnica Centra za vseživljenjsko izobraževanje na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, Anja Čuček, novinarka za področje znanosti na TV Slovenija, mag. Timotej Turk Dermastia, doktorski študent na Mednarodni podiplomski šoli Jožef Stefan v Ljubljani, dr. Nejc Šarabon s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem, mag. Robert Turk, vodja Območne enote Piran Zavoda RS za varstvo narave, dr. Vesna Stergar in dr. Dušan Teslić s farmacevtske družbe Lek, znanstveni odbor za pripravo in izvedbo Naravoslovne olimpijade Evropske unije, skupina novinarjev oddaje in podkasta Frekvenca X, Oddelek za slavistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in Radio Koper za projekt Kotiček za jeziček ter Slovensko kemijsko društvo. Najbolj inovativen komunikator znanosti na Slovenskem festivalu znanosti, ki ga fundacija organizira od leta 1994, pa je postal dr. Zlatko Pflaum iz farmacevtske družbe Lek.

Komentarji: