Meteorit na Luno trčil s hitrostjo 61.000 km/h

Ob trku se je sprostilo toliko energije kot pri eksploziji 1,5 tone TNT.
Fotografija: Trk je viden v temnem zgornjem desnem robu. Foto J. M. Madiedo / Midas
Odpri galerijo
Trk je viden v temnem zgornjem desnem robu. Foto J. M. Madiedo / Midas

Med januarskim luninim mrkom so kamere španskega teleskopa posnele, kako je ob površje trčil meteorit. Španska astronoma sta zdaj predstavila izračune, da je vesoljski kamen v Luno trčil s hitrostjo 61.000 kilometrov na uro in naredil krater, širok od deset do 15 metrov.

Lunini mrki so zanimivi tako za astronome kot širšo javnost. Nazadnje je bil viden 21. januarja letos, tik po začetku popolne faze mrka so številni opazili blisk na površju Lune. Trk meteorita sta spremljala tudi avtorja zgoraj omenjenega izračuna Jose Maria Madiedo z univerze Huelva in Jose Ortiz iz Instituta za astrofiziko v Andaluziji. Mrk sta spremljala z osmimi teleskopi na jugu Španije, kamere na teleskopih pa so trenutek trka tudi posnele. Blisk ob trku je bil dolg 0,28 sekunde.



Ker Luna nima zaščitne atmosfere, na njeno površje priletijo tudi manjši meteoriti. Ker gre za velike hitrosti, kamni praktično izparijo in ob tem se sprosti dim prahu, kar zaznajo zemeljski teleskopi. Omenjeni španski teleskopi MIDAS so trk zaznali v različnih valovnih dolžinah in tak osta znanstvenika dobila potrebne podatke.

Ugotovila sta, da je bil vesoljski kamen pred trčenjem težak 45 kilogramov, meril je od 30 do 60 centimetrov, ob površje pa je zadel s hitrostjo 61.000 km/h. Ob trku se je sprostilo toliko energije kot pri eksploziji 1,5 tone TNT. Ob trku so se drobci segreli na okoli 5400 stopinj Celzija, to je skoraj toliko, kot je vroče površje Sonca.



»Nemogoče bi bilo takšen trk ponazoriti tu na Zemlji. Opazovanje bliskov ob trku je odličen način, da potrdimo ali ovržemo svoje ideje o lastnostih trkov meteoritov na Luno,« je komentiral Madiedo. 

Komentarji: