Mimo Zemlje bo letel ogromen »bog kaosa«

Čeprav naj našemu planetu ne bi bil nevaren, se Nasini znanstveniki že pripravljajo, da bodo mimolet izkoristili za pridobivanje podatkov o asteoridih. 
Fotografija: Apep bo priložnost za to, da se znanstveniki še bolje poučijo o asteroidih. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Apep bo priložnost za to, da se znanstveniki še bolje poučijo o asteroidih. FOTO: Nasa

Leta 2029 bo mimo Zemlje letel ogromen asteroid. Čeprav naj našemu planetu ne bi bil nevaren, se Nasini znanstveniki že pripravljajo, da bodo - če ne drugega - njegov mimolet izkoristili za pridobivanje podatkov o teh zanimivih letečih velikanih. 

Asteroid so poimenovali Apep po egipčanskem bogu kaosa. Mimo Zemlje bo letel čez deset let. 13. aprila 2029, če smo čisto natančni in tisti, ki se bodo tedaj ozirali v nebo, bodo lahko najprej opazili preblisk svetlobe, ki se bo hitro približevala in postajala vedno ostrejša. Na določeni točki bo Apep zasijal kot zvezda. Njegov premer bo približno 430 metrov, nevarnosti, ki bi pretila zemlji, pa ni. Letel bo namreč približno 31.000 kilometrov nad našim površjem. 

Iz Nase so let tako velikega asteroida mimo našega planeta opisali kot pravo redkost. Po navadi letijo mimo bodisi manjši asteroidi, medtem ko se tisti večjih razsežnosti »držijo bolj daleč«.

»Apep bo leta 2029 ponudil izjemno priložnost za opazovanje,« je navdušeno povedala Marina Brozović, Nasina znanstvenica  iz laboratorija v Pasadeni. »Opazovali ga bomo z optičnimi in radarskimi teleskopi. S slednjimi bomo imeli morda celo možnost videti njegovo površje in podrobnosti, velike zgolj nekaj metrov.«



Strokovnjaki so prav v minulem tednu na planetarni konferenci v Marylandu razpravljali o scenariju, ki bi se odvil v primeru, da bi Zemlij grozil asteroid večjih razsežnosti. Apepa ni med njimi. 

Astronomi so ga sicer opazili že junija leta 2004 in nato budno spremljali njegovo potovanje. Malce kasneje so avstralski znanstveniki izračunali, da obstaja 2,7-odstotna možnost, da bi leta 2029 treščil na Zemljo. Kasneje so to možnost skorajda povsem izključili oziroma jo ocenili na 1 proti 100.000, poroča Independent

Bo pa njegov mimohod zagotovo odlična priložnost za Nasine znanstvenike, da se ob opazovanju še bolj poučijo o Apepovi obliki, velikosti, sestavi in morda celo zgradbi. Odgovora na to, ali bo vplival na zemljino gravitacijo in ali bi morali proti njemu poslati vesoljsko plovilo, še ni.

So si pa znanstveniki malodane enotni, da ga bo bližina modrega planeta spremenila: »Zemljina bližina bo Apepovo orbito zagotovo preoblikovala in naši izračuni tudi kažejo, da bi lahko spremenila celo njegovo vrtenje,« je povedal astronom Davide Farnocchia, ki je 30. aprila na konferenci skupaj  z Brozovićevo predaval o Apepu.

Bog kaosa je trenutno eden od 2000 znanih asteroidov, ki so potencialno nevarni naši Zemlji. Z opazovanjem Apepa bodo znanstveniki tako dobili veliko pomembnih informacij, ki bi jim nekega dne lahko prišle še kako prav, če bi Zemlji resnično grozil padec asteroida. 

Komentarji: