Musk predstavil bleščečo Zvezdno vesoljsko ladjo (VIDEO)

Testna raketa Starship je sestavljena. Prvi poleti se morda obetajo že v nekaj tednih.
Fotografija: Testna Starship podjetja Spacex. Mnogi so navdušeni nad obliko, ki spominja na rakete iz starih znanstvenofantastičnih filmov.
FOTO: Elon Musk/SpaceX
Odpri galerijo
Testna Starship podjetja Spacex. Mnogi so navdušeni nad obliko, ki spominja na rakete iz starih znanstvenofantastičnih filmov. FOTO: Elon Musk/SpaceX

V Boca Chici v Teksasu, kjer zasebno vesoljsko podjetje Spacex gradi raketno izstrelišče, je testno plovilo Starship dobilo svojo končno bleščečo podobo. Še pred dnevi je šef podjetja Elon Musk na twitterju objavil le umetniško upodobitev testne rakete, ki jo bodo uporabili za testne podorbitalne polete, na katerih bodo preverjali sisteme, ki jih razvijajo za pravo vesoljsko ladjo.

Danes je sledil nov tvit: 



Tole je primerjava prave rakete in umetniške upodobitve:



Gre za testno plovilo po vzoru rakete Grasshopper, s katero so vadili zdaj že skoraj rutinsko pristajanje prve stopnje paradnega Falcona 9.





Testna različica Starship je nižja in z manjšo močjo, a bo široka devet metrov, kolikor bo široko tudi končno operativno plovilo, ki bo sedelo na vrhu rakete Super Heavy (prav tako še v razvoju). Po predvidevanjih testno plovilo ne bo doseglo velike hitrosti, verjetno bo podobna kot pri Grasshopperju in drugih predhodnikih devetice, ki so se dvignili do višine nekaj kilometrov, nato pa se spustili in pristali. Musk je tudi že omenjal roke za prve polete, ki bi se lahko zgodili v nekaj tednih.



Operativna vesoljska ladja bo, kot je zatrdil Musk, v nasprotju s testno imela okna za najboljši možni razgled na vesoljskih potovanjih. S plovilom nameravajo leta 2023 najprej popeljati japonskega milijarderja Jusakuja Maezavo in nekaj izbranih umetnikov na pot okoli Lune, predvsem pa si Musk želi, da bi s človeško posadko pristalo na Marsu ali na kateri od Saturnovih ali Jupitrovih lun.

Musk je namignil, da bi prvi test plovila lahko izvedli že čez štiri, bolj verjetno pa čez osem tednov. S tem bi se izpolnila tudi napoved, da bo letos zaživelo izstrelišče v južnem Teksasu, ki bo namenjeno izključno izstrelitvam Spacexovih raket; tako bodo pri podjetju lažje izvajali polete, pri katerih je obdobje ugodne izstrelitve kratko. Sprva je bilo novo izstrelišče predvideno za raketi Falcon 9 in Falcon Heavy, a je lani podjetje namignilo, da bo namenjeno le vzletanju in pristajanju nove rakete, pred preimenovanjem znane pod oznako BFR.

Spacex ima sicer v najemu tri vladna izstrelišča: kompleks 40 na Cape Canaveralu na Floridi, ki je v lasti ameriške vojske, kompleks 4 v vojaškem oporišču Vanderberg v Kaliforniji in znamenito Nasino izstrelišče 39A, s katerega so v prejšnjem stoletju Američani s programom Apollo osvojilo Luno. Na zadnjem namerava Spacex v prihodnjih tednih testirati kapsulo Dragon za človeško posadko. Iz Nase so sporočili, da bo polet Demo-1 predvidoma potekal v začetku februarja. Sprva je bil napovedan že za 17. januar, a se zapleta zaradi nepotrjenega ameriškega proračuna, saj je Nasa ena izmed prizadetih vladnih agencij.

Delovo Znanost lahko spremljate tudi na twitterju. 

Preberite še:

Komentarji: