Muskov Spacex toži ameriško vlado

Vesoljsko podjetje Elona Muska ni dobilo denarja od ameriške vojske, zato jo zdaj toži.
Fotografija: Musk potrebuje denar. FOTO: Spacex
Odpri galerijo
Musk potrebuje denar. FOTO: Spacex

Blue Origin, Northrop Grumman in United Launch Alliance (ULA), združeno podjetje Boeinga in Lockheed Martina, so lani oktobra podpisali pogodbo z ameriško vojsko na podlagi razpisa ameriške vlade za razvoj raket, vrednega dobri dve milijardi ameriških zelencev. Spacex pa se je obrisal pod nosom in to je vzrok, da je podjetje vložilo tožbo proti ameriški vladi.



Ameriška vojska je pripravila razpis, da bi zasebnikom pomagala pri razvoju težkokategornih raket, ki bodo v prihodnost sposobne brez težav v vesolje ponesti ogromno tovora. ULA je dobil 967 milijonov dolarjev za razvoj rakete Vulcan Centaur, Northrop Grumman je za raketo OmegA prejel 792 milijonov dolarjev, Blue Origin Jeffa Bezosa, prvega moža Amazona, pa je za raketo New Glenn dobil 500 milijonov dolarjev.

Nagrade, kot navajajo ameriški mediji, še ne zagotavljajo, da bodo podjetja kasneje tudi dobila pogodbe za izstrelitve vojaških satelitov. Podjetje Elona Muska takšno pogodbo že ima, saj si jo je zagotovilo s paradno raketo Falcon 9. Tudi v tem primeru, kot spominjajo mediji, je Spacex uspešno iztožil ameriško vlado in tako končal dolgoletni monopol raketnih kapacitet, ki jih je zagotavljal ULA.



Tudi Spacex gradi ogromen sistem rakete in vesoljske ladje Super Heavy in Starship, ki bo, kot obljublja Musk, ljudi popeljal na Mars. Seveda pa bi raketa z lahkoto dostavila tudi kakšen vojaški tovor v zemeljsko orbito.

V tožbi, ki jo lahko v angleščini lahko preberete TUKAJ, Spacex navaja, da so prosili za denar za vse tri rakete, tako za operativna Falcona 9 in Heavy kot za Starship. Ocenjevalci pa so ugotovili, da je ravno zadnja najbolj tvegana, in opazili kar nekaj pomanjkljivosti, čemur Spacex oporeka, da je »nerazumno«.

Uvodoma je v tožbi zapisano: »Agencija je napačno dodelila razpisna sredstva za tri nepreizkušene rakete z nedokazanimi metričnimi podatki in na podlagi neenake obravnave po merilih javnega naročanja in po netransparentnem industrijskem načrtovanju.«

Ameriški mediji sicer pri tem še poudarjajo navedbe v vladnem poročilu, da se je Musk decembra srečal s predstavnikom obrambnega ministrstva, s katerim sta razpravljala tudi o neuspehu Muskovega podjetja na razpisu. Musk je takrat, kot je navedeno v poročilu, priznal, da je Spacex podal »revno prošnjo« in da je »zamudil priložnost«. To priznanje bi mu lahko onemogočilo uspeh pri tožbi.

Spacex je sprva želel, da bi tožba ostala tajna, saj vsebuje »zaupne informacije«, tožbo sicer, da bi zaščitili svoje interese, že izpodbijata Blue Origin in ULA.

Tožba podjetja Spacex proti ameriški vojski:
SpaceX vs The United States by on Scribd

Komentarji: