Na kosilo k prvi robotski natakarici

V restavraciji v središču Kabula gostom streže prva robotska natakarica, ki je oblikovana tako, da spominja na žensko, ki nosi hidžab.

Objavljeno
14. februar 2020 11.42
Posodobljeno
14. februar 2020 11.49
Medtem ko na Japonskem in Kitajskem roboti postajajo nekaj običajnega, to ne velja za v vojni opustošeni Afganistan. Po desetletjih vojne, v kateri je bila uničena večina infrastrukture v državi, robotska natakarica ponuja nekaj razvedrila. FOTO: Mohammad Ismail/Reuters
STA
STA
Menedžer restavracije Mohamed Rafi Širzad je povedal, da je robotska natakarica, odkar je prejšnji mesec začela streči, pritegnila številne nove goste. »Za mnoge je zanimivo videti robota v živo,« je dejal. »Včasih otroci poskočijo od veselja in presenečenja, ko vidijo, da jim hrano prinese robot,« je dodal.

Medtem ko na Japonskem in Kitajskem roboti postajajo nekaj običajnega, to ne velja za v vojni opustošeni Afganistan. Po desetletjih vojne, v kateri je bila uničena večina infrastrukture v državi, robotska natakarica ponuja nekaj razvedrila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Devetletni Ahmed Zaki si je zelo želel videti napravo. »Robota sem videl na televiziji in sem prosil očeta, naj me pelje v to restavracijo,« je povedal.

image
Menedžer restavracije Mohamed Rafi Širzad je povedal, da je robotska natakarica, odkar je prejšnji mesec začela streči, pritegnila številne nove goste. FOTO: Mohammad Ismail/Reuters


Robotska natakarica, ki so jo poimenovali Timea, meri v višino okoli 150 centimetrov, lahko pa opravlja le osnovne naloge. Prinaša krožnike do miz, kjer jih gostje sami vzamejo s pladnja. Zna tudi nekaj osnovnih fraz v dariju, enem od dveh glavnih jezikov v Afganistanu, kot sta »hvala lepa« in »vse najboljše«. Robot se zna ustaviti, ko naleti na oviro, gostje pa lahko oddajo naročilo prek zaslona na dotik.

Niso pa vsi navdušeni nad novo pridobitvijo. Nekateri namreč menijo, da v Afganistanu glede na visoko brezposelnost ne potrebujejo robotov. »Zaposlijo robota, medtem ko na desettisoče mladih obupano išče službo,« je na facebooku komentiral eden od uporabnikov.

image
Robotska natakarica, ki so jo poimenovali Timea, meri v višino okoli 150 centimetrov, lahko pa opravlja le osnovne naloge. FOTO: Mohammad Ismail/Reuters