Na youtubu nič več nevarnih izzivov

Nekateri izzivi lahko vodijo tudi v tragične nesreče. 
Fotografija: Nekateri so s prevezo čez oči tudi sedli za volan. Youtube zdaj prepoveduje objavljanje posnetkov takšnih izzivov ali potegavščin. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Nekateri so s prevezo čez oči tudi sedli za volan. Youtube zdaj prepoveduje objavljanje posnetkov takšnih izzivov ali potegavščin. FOTO: Shutterstock

Priljubljena spletna stran z videoposnetki je prepovedala objavljanje posnetkov nevarnih izzivov, ki so jih nato mnogi posnemali, nekateri pa so se pri tem poškodovali.

A to je, kot je razvidno iz nekaterih prejšnjih Googlovih neizpolnjenih obljub, lažje reči kot storiti. Že lani aprila so pri Googlu obljubili, da bodo bolj strogi pri objavah, ki prikazujejo sporne pornografske vsebine, in da jih bodo čim več tudi izbrisali, a še zdaj, kot navaja Buzzfeed, jih je mogoče najti.

Pri spletnih izzivih ali potegavščinah bo morda še težje, navaja BBC. »Youtube je dom za številne viralne izzive in potegavščine. A vseskozi spremljamo, da smešno ne prestopi meje v škodljivo in nevarno. Naša pravila prepovedujejo vsebino, ki spodbuja nevarna početja, ki bi lahko vodila v poškodbe,« so navedli na spletni strani. Hkrati so se zavezali, da bodo odstranjevali potegavščine, ki bi lahko otrokom povzročile travmatične izkušnje. Pri tem sodelujejo s psihologi.

Nova pravila so odziv na nekaj neverjetnih izzivov, ki so se v zadnjih mesecih širili tudi prek te spletne strani in seveda prek družbenih omrežij. Med temi je, denimo, norija s kapsulami pralnega praška, ki so jih sodelujoči pregriznili; mnogi so se pri tem zastrupili s pralnim praškom.

Pred tedni je začel krožiti nov izziv, ki ga je spodbudila Netflixova grozljivka Birdbox, ko morajo imeti igralci prevezo čez oči, da ne vidijo zla, sicer umrejo. Tako so se nekateri tudi v resničnem življenju preveč vživeli v vloge in se z zaprtimi očmi preizkusili tudi v vožnji avtomobila. Pred dnevi so tako ameriški mediji poročali o vsaj eni prometni nesreči, ki jo je povzročil voznik s prevezo čez oči.

Komentarji: