Nad Marsom še s helikopterjem

Nasa namerava leta 2020 na rdeči planet poslati sondo z malim raziskovalnim zračnim plovilom.
Fotografija: Mali helikopter bo baterije polnil preko sončnih celic. Vir Nasa
Odpri galerijo
Mali helikopter bo baterije polnil preko sončnih celic. Vir Nasa

Nasa namerava leta 2020 na Mars poslati sondo z raziskovalnim vozilom in helikopterjem. Zamisel se zdi tako preprosta in logična, da je nenavadno, da se tega niso domislili že prej. Opazovanje z nizke višine bo namreč izjemno uporabno za tridimenzionalno mapiranje površja rdečega planeta, poleg tega bo helikopter hitreje premagoval večje razdalje kot počasna vozila.

Velik strup v majhni steklenički


A dovolj sanjarjenja in optimizma, do resnično uporabnega helikopterja je še daleč. Tokratni primerek bo le eksperimentalno plovilo, s katerim bodo znanstveniki preizkusili, ali je takšen način raziskovanja smiseln in mogoč. Marsova atmosfera je namreč 99 odstotkov bolj redka od Zemljine, kar je predstavljalo velik izziv načrtovalcem zračnega plovila: helikopterček tehta manj kot 2 kilograma, trup je le malo večji od teniške žogice, rotor z dvema elisama pa bo marsovo atmosfero rezal s 3000 obrati na minuto, kar je približno desetkrat hitreje kot pri zemeljskih helikopterjih.
 

Utiranje poti človeški posadki


Nosilna raketa misije Mars 2020 bo predvidoma izstreljena konec leta 2020, sonda pa bo planet dosegla februarja 2021. Marsovsko vozilo bo opravljalo geološke raziskave, analiziralo primernost okolja za bivanje, iskalo sledi življenja na rdečem planetu in zbiralo podatke o naravnih virih in nevarnostih za morebitne odprave s človeško posadko v prihodnosti. 

Več iz te teme:

Komentarji: