Napoved za nočno nebo: utrinki in komet

Proti koncu tedna bo na nebu pestro dogajanje, a predstavo bodo, kot kaže, zastrli oblaki.
Fotografija: Komet 46P/Wirtanen 5. decembra 2018. FOTO: Pepe Manteca 
Odpri galerijo
Komet 46P/Wirtanen 5. decembra 2018. FOTO: Pepe Manteca 

Ta konec tedna, če bo sodelovalo tudi vreme, bo nebo postreglo z zanimivim dogajanjem. Že zdaj se pojavljajo utrinki Geminidi, videti, a le če natančno veste, kam pogledati, pa je mogoče tudi komet Wirtanen. Kakšne prav posebej spektakularne prestave, pa ne bo ustvaril.

Komet z uradnim imenom 46P/Wirtanen bo 12. decembra najbližje Soncu, najbližje Zemlji pa bo 16. decembra. »Komet bo sredi decembra po napovedih sijal z magnitudo štiri, morda s tri 3 magnitudo. To pomeni, da bo tam, kjer je nebo še dovolj temno na nebu s prostim očesom vidna nežna meglica. Za primerjavo: komet bo videti podobno, kot je s prostim očesom vidna velika Andromedina galaksija. Upoštevajmo, da na nočno nebo prihaja Luna in temnega neba za opazovanje praktično ne bo, zato bo komet veliko težje opazen kot sicer. Kakšne posebne predstave ne pričakujemo,« je za Delo pojasnil Matej Mihelčič, spletni urednik pri astronomski reviji Spika.

»Rep pri tem kometu verjetno ne bo viden, vsaj kakšen zelo izrazit ne. Vidna bo koma, na fotografijah pa se že pokaže zelo tanek plinski rep. Ker je komet že nekajkrat obiskal Sonce je izčrpal veliko zalog, ki bi sicer gradile rep.« Komet bo zelenkaste barve, a ta se bo videla le na fotografijah, je še dodal Mihelčič.


 
Wirtanen je periodični komet z obhodno dobo okoli 5,4 let, njegov premer je 1,2 kilometra. 17. januarja 1948 ga je odkril ameriški astronom Carl Alvar Wirtanen. Komet je bil prvi izbranec misije Rosetta Evropske vesoljske agencije, a zaradi zamikov izstrelitve je bil komet že predaleč in tako so izbrali komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
 
In kje ga lahko vidite? Komet bo decembru obiskal ozvezdja Kit, Eridan, Bik, Perzej, Voznik in Ris, je odgovoril Mihelčič. V noči s 15. na 16. december bo viden v bližini Gostosevcev.

Kje bo viden komet? FOTO: <a href=Revija Spika" img_id="512192"/>
Kje bo viden komet? FOTO: Revija Spika

 

Predstava Geminidov


Utrinki so vedno paša za oči, je pa res, da jih je prijetneje opazovati poleti, tako ne čudi, da so avgustovski Perzeidi med najbolj priljubljenimi. A tudi decembrski Geminidi ne razočarajo, se pa je treba za opazovanje topleje obleči. Vremenska napoved za opazovanje roja ni dobra, saj kaže, da bodo ravno te noči nebo zastrli oblaki.

So vsakoletni meteorski roj med 4. in 17. decembrom z radiantom v ozvezdju Dvojčkov (Gemini), od tod tudi ime. Matično delo delcev je asteroid 3200 Phaethon s premerom 5,1 kilometra in obhodno dobo 523 dni. Prvič so jih opazovali že leta 1862, opazovanja pa kažejo, da je roj vsako leto močnejši. Letos bi lahko na uro videli od sto do 120 utrinkov.
 
Maksimu roj doseže v noči s 13. na 14. december. Najlepše bodo po napovedih vidni v petek od polnoči do jutra. Utrinke je najbolje opazovati s prostim očesom izven mest, kjer ni svetlobnega onesnaževanja. Luna tokrat ne bo motila, saj bo krajec zašel že okoli 22.30.

Komentarji: