Nasa odpovedala vesoljski sprehod žensk … zaradi velikosti oblek

Pri Nasi varnost postavljajo pred vse in tako bo na nov mejnik treba še nekoliko počakati.
Fotografija: Nick Hague (levo), Christina Koch (v sredini brez skafandra) in Anne McClain (desno) FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Nick Hague (levo), Christina Koch (v sredini brez skafandra) in Anne McClain (desno) FOTO: Nasa

V petek bi morali iz Mednarodne vesoljske postaje izstopiti dve ameriški astronavtki, da bi na zunanji strani postaje zamenjali baterije. To bi bil prvi sprehod po vesolju izključno ženske ekipe, a na zgodovinski trenutek bo treba še nekoliko počakati.

Zakaj? Zaradi velikosti vesoljske obleke.
 
Vzdrževalna dela bi skupaj morali opravljati Anne McClain in Christina Koch, a obema je prav le vesoljska obleka v srednji velikosti. Na postaji je ustrezen le eden osrednji del obleke in si ga morata astronavtki izmenjati. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, načrt vesoljskih sprehodov ostaja enak, pomešali so le ekipe.

Pred dnevi je potekal prvi, ko sta iz notranjosti izstopila Nick Hague in Anne McClain, da sta začela nameščati nove, zmogljivejše baterije, ki so nujne za shranjevanje energije, ko je postaja v senci, saj se napaja prek solarnih panelov.

Pri menjavi baterij: Nick Hague (zgoraj) in Anne McClain. FOTO: Nasa
Pri menjavi baterij: Nick Hague (zgoraj) in Anne McClain. FOTO: Nasa


Naslednja vzdrževalna dela se obetajo v petek, opravila jih bosta Hague in Kochova. »Kochova bi morala izstopiti s kolegico McClainovo, kar bi bil prvi izključno ženski vesoljski sprehod. A po posvetovanjih po prvem izhodu so se vodje odprave odločile, da nekoliko pomešajo ekipe zaradi velikosti oblek, ki so na postaji. McClainova je namreč ugotovila, da ji je najbolj prav srednja velikost osrednjega dela vesoljske obleke. Ker je na postaji pripravljen le en tak del, ga bo v petek nosila Kochova,« so pojasnili pri ameriški vesoljski agenciji.

Tiskovna predstavnica Nase Stephanie Schierholz je za New York Times pojasnila, da sta na postaji dva takšna dela obleke, a eden še ni ustrezno pripravljen za izstop iz postaje. Priprava bi terjala kar nekaj ur dela, prav tako Nasa ne želi dodatnih tveganj, zato so se odločili za spremembo ekip. »Ko obstaja možnost, da samo premešamo ekipe, se odločimo za to, saj je odprava pomembnejša od zanimivega mejnika,« je poudarila tiskovna predstavnica.

McClainova je sprva menila, da bo lahko delala v skafandru večje velikosti, a je nato pri prvih vzdrževalnih delih ugotovila, da ji je srednja bolj prav, Kochova pa nosi enako velikost.



Sledil bo še en vesoljski sprehod, in sicer 8. aprila, ko se bosta na vzdrževanje podala kanadski astronavt David Saint-Jacques v družbi McClainove. Napeljala bosta kable, da bo zagotovljene dovolj energije za robotsko roko.

Prihodnja dva vesoljska sprehoda bosta 215. in 216 na Mednarodni vesoljski postaji. McClainova je v zadnjih dneh postala šele 13. ženska s tem dosežkom, Kochova pa bo v petek postala 14. Prva je bila ruska kozmonavtka Svetlana Savicka.

Preberite še:

Komentarji: