Nasa znova ponuja, da simbolično odpotujete na Mars

Čip z imeni bo del roverja Mars 2020.
Fotografija: V spomin dobite takšno vozovnico za na Mars. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
V spomin dobite takšno vozovnico za na Mars. FOTO: Nasa

Ameriška vesoljska agencija je že večkrat ponudila možnost vpisa na seznam imen, ki nato odpotuje v vesolje. Tako je čip z več kot milijonom imen lani odpotoval proti Soncu na sondi Parker, več kot dva milijona imen je na landerju Insight pristalo na Marsu. Tja prihodnje leto potuje nov rover Mars 2020 in Nasa znova ponuja možnost, da se simbolično popeljete z njim na sosednji planet.

Z Zemlje ga bodo izstrelili julija prihodnje leto, na Marsu pa bo pristal februarja 2021. Gre za tono težko robotsko vozilo, ki bo iskalo sledi nekdanjega (in morda današnjega) mikrobnega življenja, ugotavljalo spreminjanje podnebja in geologije in tako tlakovalo pot prihodnjim misijam.

Še kar nekaj vode pa bo preteklo, preden bo človek tudi dejansko stopil na Mars, se zavedajo pri Nasi, kjer sicer želijo vsem dati priložnost, da so del njihovih raziskovalnih poti.

Na spletni strani Nase lahko do 30. septembra vpišete svoje ime, za kar boste tudi prejeli spominsko vozovnico za vkrcanje. Posamezniki, ki so že »leteli z Naso«, kot redni potniki tudi pridobivajo letalske kilometre in digitalne značke.

Komentarji: