Ne tehnologija, problem je zaupanje

Na sejmu v Berlinu so predstavniki Boscha večkrat poudarili, da tehnologija že omogoča številne storitve, povezane z internetom stvari in umetno inteligenco; drugače je z zakonodajami v državah po svetu in zaupanjem ljudi.

Objavljeno
15. maj 2019 17.27
Posodobljeno
15. maj 2019 17.29
Organizatorji pričakujejo, da se bo dvodnevnega dogodka udeležilo približno pet tisoč ljudi. FOTO: Bosch
Korporacija Bosch je v Berlinu priredila mednarodni sejem Bosch ConnectedWorld 2019, na katerem so predstavniki podjetja spregovorili o zagotavljanju večje povezljivosti vozil, strojev, zgradb in drugih predmetov, ki jih uporabljamo domala vsak dan. »Z združitvijo fizičnih in digitalnih svetov olajšujemo vsakdanjik ljudi,« je uvodoma povedal Boschev direktor Volkmar Denner.


Tehnologija prehiteva zaupanje


Bosch velik poudarek daje razvoju pametnih vozil. Na sejmu so večkrat poudarili, da tehnologija že omogoča samodejno vožnjo pa tudi številne druge storitve, povezane z internetom stvari in umetno inteligenco; drugače je z zakonodajami v državah po svetu in zaupanjem ljudi. »Če želimo vzpostaviti zaupanje v digitalne ekosisteme, potrebujemo odprte platforme in internet, kjer imajo uporabniki moč odločati zase,« je povedal Denner. Zato se trudijo z decentralizacijo storitev in neodvisnostjo od velikih igralcev na internetu. »S temi porazdeljenimi strukturami gradimo zaupanje v spletne platforme. Na podlagi teh lahko sodeluje veliko več igralcev,« je povedal član Boscheve uprave Michael Bolle.

image
Volkmar Denner: »Če želimo vzpostaviti zaupanje v digitalne ekosisteme, potrebujemo odprte platforme in internet, kjer imajo uporabniki moč odločati zase.« FOTO: Bosch


Trenutno uvajajo številne novosti, od samodejnega zaračunavanja cestnine do uporabe parkirnih mest s pomočjo interneta stvari in polnilnih postaj lastnikom avtomobilov. Z dobaviteljem energije EnBW sodelujejo pri izdelavi prototipa, ki s pomočjo tehnologije verige blokov izboljšuje postopek polnjenja električnih avtomobilov. Cilj je celoten postopek racionalizirati in prilagoditi potrebam potrošnikov, da bi lahko izbrali, si rezervirali in plačali storitve polnjenja po lastnih željah.


Govoril bo tudi oče svetovnega spleta


Tako bi lahko operater s pomočjo Boscheve programske opreme za avtomobile pametnim polnilnim postajam omogočil, da strankam ponudijo pregledne cenovne modele, ki bi se spreminjali v realnem času glede na razpoložljivost polnilnih postaj in okolju prijazne električne energije iz obnovljivih virov.

image
Michael Bolle:  »S porazdeljenimi strukturami gradimo zaupanje v spletne platforme. Na podlagi teh lahko sodeluje veliko več igralcev.« FOTO: Wolfram Scheible/Bosch


Celoten postopek transakcije, od rezervacije do plačila, je popolnoma avtomatiziran, in sicer na podlagi delovanja verižnih blokov. Ta storitev lahko upošteva tudi druge želje stranke. Denimo tista, ki ima majhne otroke in rada pije kavo, se lahko odloči za polnilno postajo, ki ima v bližini igrišče za otroke in kavarno. »Začetni poskusi tega novega sistema že potekajo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Organizatorji pričakujejo, da se bo dvodnevnega dogodka udeležilo približno pet tisoč ljudi. Med govorci ne bodo zgolj predstavniki Boscha, temveč tudi nekateri zunanji strokovnjaki. Izpostaviti velja Tima Bernersa Leeja, ki je pred tridesetimi leti izumil svetovni splet.

image
Bosch velik poudarek daje razvoju pametnih vozil. FOTO: Bosch