Nemški električni taksi vzletel

V zagonskem podjetju Lilium, kjer upajo, da bodo do leta 2025 lahko ponudili zračne taksije, so se razveselili uspešnega vzleta in pristanka prototipa vozila.

Objavljeno
16. maj 2019 11.05
Posodobljeno
16. maj 2019 11.21
Električni leteči taksi podetja Lilium FOTO: Christof Stache/AFP
Leteči taksi nemškega zagonskega podjetja Lilium je uspešno prvič poletel. Petsedežni prototip bo, kot upajo, že v šestih letih postal temelj ponudbe poletov na zahtevo. Potnike bi lahko prevažal od mesta do mesta, ne da bi se morali odpravljati na letališča, kot je to običajno v letalskem prometu.Električno vozilo, ki ga je mogoče upravljati daljinsko, je vertikalno vzletelo na manjšem letališču v Münchnu. Baterije mu omogočajo polete do 300 kilometrov daleč z maksimalno hitrostjo 300 kilometrov na uro.

Testno lebdenje plovila, katerega manjša različica je poletela že leta 2017, je po mnenju vodilnih v podjetju, ki ga med drugim podpirajo investitorji Atomico, Tencent, LGT in Obvious Ventures, velik korak.»V manj kot dveh letih nam je uspelo oblikovati, zgraditi in tudi uspešno poleteti s plovilom, ki bo služilo kot model za masovno proizvodnjo,« je poudaril soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Daniel Wiegand. »Naredili smo naslednji velik korak k urbani zračni mobilnosti,« je dodal.

Podjetje na youtubu je objavilo posnetek, kako se je med testom 4. maja taksi počasi odlepil od tal in nato previdno lebdel. Kratko lebdenje je zadovoljilo ekipo, ki bo morala opraviti še kar nekaj testiranj ter evropskim in ameriškim regulatorjem izkazati zanesljivost in varnost.

image
Ustanovitelji podjetja so bili zelo zadovoljni s testom lebdenja letečega taksija. FOTO: Lilium


Podjetje Lilium so ustanovili leta 2015, ko so se zbrali Wiegand in njegovi kolegi z münchenske tehniške univerze Sebastian Born, Matthias Meiner in Patrick Nathen ter pritegnili sto milijonov dolarjev investicijskih sredstev. V podjetju, ki zdaj zaposluje že okoli tristo ljudi, upajo, da bodo v nekaj letih ponudili floto letečih taksijev, ki jih bodo sprva upravljali piloti, nato pa bi oblikovali samovozeča plovila. Za pot čez večje mesto, za primer so dali let od newyorškega letališča JFK do Manhattna, bi posamezni potnik plačal približno 70 dolarjev (62 evrov). Po podatkih na spletni strani letališča takšna taksi vožnja po cestah trenutno stane 52 dolarjev (46 evrov). A z letečim taksijem bi na cilj potniki, kot so povedali pri Liliumu, prišli v štirikrat krajšem času.

Po navedbah podjetja je plovilo varno ravno zaradi relativno preproste oblike s 36 električnimi motorji za vertikalni vzlet in pristanek. Ko je plovilo v zraku, porablja enako količino energije kot »zemeljski« električni avto. Oblika plovilu omogoča manjšo porabo energije v primerjavi s konkurenčnimi plovili, ki so podobna dronom, so še pojasnili v podjetju.