Nevtronske zvezde rojevajo tudi stroncij

»Z reanalizo podatkov iz leta 2017 smo zdaj lahko identificirali podpis stroncija in dokazali, da v vesolju ta element ustvarja trčenje nevtronskih zvezd.«

Objavljeno
23. oktober 2019 19.01
Posodobljeno
23. oktober 2019 19.01
Umetniška upodobitev zlitja nevtronskih zvezd. FOTO: ESO/L. Calçada/M. Kornmesser
Prvič so v vesolju zaznali oblikovanje težkega elementa, in sicer stroncija. To se je zgodilo po zlitju dveh nevtronskih zvezd, so sporočili iz Evropskega južnega observatorija (Eso).

Element, ki je pogosto sestavina ognjemetov, pri katerih poskrbi za rdeče iskrenje, so zaznali s spektrografom Zelo velikega teleskopa (VLT) v Čilu. ​V observatoriju so teleskope leta 2017 po zaznavi gravitacijskih valov usmerili v zlitje nevtronskih zvezd GW170817.

Astronomi so domnevali, da se v kilonovi, eksploziji ob zlitju dveh zvezd, oblikujejo tudi težje kovine, zdaj pa so to še dokazali.

image
Spreminjajoč se spekter kilonove, ki so ga spremljali 12 dni ob eksploziji 17. avgusta 2017. Vsak spekter prikazuje valovne dolžine od ultravijoličnih do infrardečih, ko se je kilonova razblinjala in postajala vse bolj rdeča. FOTO: ESO/E. Pian et al./S. Smartt
Kot je pojasnila profesorica z novogoriškega centra za astrofiziko in kozmologijo Andreja Gomboc, so pred dvema letoma iz oblike spektra kilonove s primerjavo s teoretičnimi modeli določili, kateri elementi so nastali ob zlitju in v kakšni količini (med njimi naj bi bila tudi zlato in platina), in potrdili, da je šlo za tako imenovani r-proces nukleosinteze. Tokrat pa so v spektru identificirali spektralne črte posameznega elementa, v tem primeru stroncija.

»Z reanalizo podatkov iz leta 2017 smo zdaj lahko identificirali podpis stroncija in dokazali, da v vesolju ta element ustvarja trčenje nevtronskih zvezd,« je pojasnil vodja študije Darach Watson s københavnske univerze. Na Zemlji stroncij najdemo v prsti in nekaterih mineralih. »To je zadnja faza lova na izvor teh elementov. Vemo, da se večina elementov oblikuje v navadnih zvezdah ob supernovah ali v zunanjih plasteh zelo starih zvezd. Nismo pa poznali procesa, v katerem se oblikujejo težji elementi.«

R-proces ali proces »hitrega zajema nevtronov« je proces, ko atomsko jedro zelo hitro ujame nevtrone, da se oblikujejo elementi, težji od železa. Ti namreč potrebujejo zelo vroče območje, v katerem je veliko prostih nevtronov. O odkritju poročajo v znanstveni reviji Nature.

Ob dogodku GW170817 so leta 2017 v ameriškem observatoriju Ligo in italijanskem Virgo petič zaznali gravitacijske valove. Zlitje nevtronskih zvezd se je zgodilo v galaksiji NGC 4993.

–––––––––––
Avtorica je zaposlena v Delovnici.