Nežni vodni pristanek za SpaceXovega Falcona (VIDEO)

Pri podjetju SpaceX so zabeležili že toliko uspešnih pristankov nosilnih raket, da je novica, ko se to ne posreči.
Fotografija: Falcon v vodi FOTO: SpaceX
Odpri galerijo
Falcon v vodi FOTO: SpaceX

Podjetje Elona Muska je izstrelilo že 20. raketo letos. Včeraj je poletel povsem nov Falcon 9, ki je v nebo dvignil tovorno kapsulo Dragon, ki je ponesla zaloge in znanstveno opremo na Mednarodno vesoljsko postajo. Glavni del misije, v kateri so uporabili že rabljeno kapsulo, je potekal brez težav.



Potisna raketa, ki je tudi najdražji in največji del celote, pa se je po uspešni ločitvi od kapsule kot v večini primerov znova napotila proti pristajališču, trdnim tlom na Floridi. Že v prenosu dogajanja je bilo videti, da nekaj ni povsem normalno, saj se je raketa začela vrteti.

Elon Musk je nato na twitterju kmalu delil posnetek hitro vrteče se rakete, ki je zgrešila cilj in »pristala« na vodi.



Pojasnil je, da se je pripetila okvare hidravlike pri enem od mrežastih krilcev, ki stabilizirajo raketo na poti skozi atmosfero in se je začela vrteti nenadzorovano. Iz posnetka je videti, da je buster vseeno pristal dovolj nežno, saj so ga potisni motorji dovolj stabilizirali, da je ostal nepoškodovan. »Ladje so že na poti, da rešijo Falcon,« je zapisal Musk.



Natančne vzroke bo seveda pokazala preiskava, a prvi mož podjetja je dejal, da bodo zaradi dogodka zagotovo dodali dodatne črpalke za hidravliko.

Kljub »namakanju« je Musk prepričan, da je nosilna stopnja še vedno uporabna, ne sicer za najemnike, a za kakšno interno misijo. Morda jo bodo uporabili za izstrelitev lastnih internetnih satelitov Starlink.

Vodni pristanek je pravzaprav prvi neposrečen pristanek na trdnih tleh po decembru 2015, ko jim je to uspelo prvič. Zadnji neuspeli poskus so sicer zabeležili junija 2016, ko je raketi med povratkom proti plavajoči ploščadi zmanjkalo goriva. Februarja letos je sicer v morje strmoglavila tudi osrednja raketa Falcona Heavy, medtem ko sta stranski skoraj sinhrono pristali na trdnih tleh.

Do zdaj je SpaceX vključno z včeraj iz vesolja potisno raketo vrnil že 33-krat. Ostala vesoljska podjetja vztrajajo pri starih navadah, da po izstrelitvi in ločitvi buster postane (izjemno drag) odpadek, ki v atmosferi večinoma zgori.

V ponedeljek je Muskovo vesoljsko podjetje sicer zabeležilo nov mejnik, ko je po izstrelitvi 64 satelitov ista orbitalna nosilna raketa pristala še tretjič.



S ponovno uporabo raket želi Musk močno poceniti vesoljske podvige in jih približati tudi manjšim podjetjem. 

Komentarji: