Nič ni močnejše od jedrskih makaronov

Trdnost pašte je posledica velike gostote snovi.
Fotografija: Nevtronska zvezda. FOTO: NASA's Goddard Space Flight Center 
Odpri galerijo
Nevtronska zvezda. FOTO: NASA's Goddard Space Flight Center 

Jedrska pašta (v angleščini ji rečejo nuclear pasta) je teoretična oblika degenerirane snovi, ki naj bi po izračunih astrofizikov obstajala v skorji nevtronskih zvezd, vesoljskih teles, ki nastanejo ob koncu življenjske dobe zvezd in v katerih je gravitacija tako močna, da izmaliči atome do te stopnje, da med nevtroni ni praznega prostora.

V raziskavi, ki bo objavljena v reviji Physical Review Letters in na spletnem portalu arXiv.org, je skupina znanstvenikov z nizom računalniških simulacij poskusila ugotoviti trdnost jedrske pašte. Izkazala se je za veliko trši oreh, kot namiguje njeno poimenovanje, saj so izračunali, da bi za prelom pašte potrebovali 10-milijardkrat večjo silo kot za prelomitev jekla.

Trdnost pašte je posledica velike gostote snovi. V nevtronski zvezdi je namreč vsa masa zvezde velikanke, vsaj osemkrat večje od našega Sonca, zbita v jedro s premerom približno 20 kilometrov, kubični centimeter njene snovi pa bi tehtal milijardo ton – zelo približno toliko kot Mount Everest, so zapisali na spletni strani Nase.

Po ugotovitvah nove raziskave je jedrska pašta tako trdna in gosta, da se morda naguba in privzdigne skorjo nevtronskih zvezd. Ker se te vrtijo zelo hitro, okoli svoje osi se zasukajo tudi večkrat na sekundo, bi lahko te vzpetine povzročile valovanje prostora-časa oziroma gravitacijske valove.

Komentarji: