Nobelovka priznala napako in umaknila znanstveni članek

»Boleče je priznati, a pomembno je priznati.«
Fotografija: Frances Arnold FOTO: Heikki Saukkomaa/AFP
Odpri galerijo
Frances Arnold FOTO: Heikki Saukkomaa/AFP

Odlika je priznati napako. Ameriška znanstvenica Frances Arnold, ki je lani prejela Nobelovo nagrado za kemijo, je umaknila svoj zadnji znanstveni članek o encimski sintezi lektamaz beta, ki je bil maja 2019 objavljen v reviji Science.

Umaknila ga je, ker so njeni rezultati, opisani v članku, neponovljivi, prav tako pa so avtorji ugotovili določene pomanjkljivosti podatkov v laboratorijskih dnevnikih.

»Razočarana sem, da povem, da smo umaknili članek o encimski sintezi. Dela ni mogoče ponoviti,« je tvitnila Arnoldova.

Ponovljivost znanstvenih eksperimentov je ključnega pomena pri dokazovanju znanstvenih rezultatov. Vsakič, ko pod istimi pogoji opravijo poskus, morajo znanstveniki dobiti enake rezultate. V tem primeru to torej ni bilo mogoče, je priznala znanstvenica na začetku tega leta.

»Boleče je priznati, a pomembno je priznati. Vsem se opravičujem. Bila sem zelo zaposlena, ko smo oddali članek, a svojega dela nisem opravila dobro,« je še sporočila svojim sledilcem na omrežju twitter.



Odzvali so se tudi pri reviji Science, kjer so na kratko pojasnili, zakaj umikajo članek, katerega avtorja sta bila poleg Arnoldove še Inha Cho in Zhi-Jun Jia. Pri vnovični preverbi dela se je izkazalo, da encimi ne katalizirajo na način, opisan v članku, so zapisali. Dodali so še, da so ob podrobnem pregledu laboratorijskih zapiskov ugotovili manko nekaterih ključnih podatkov za ponovitev eksperimenta.

Njeni kolegi so se večinoma pozitivno odzvali na njeno »priznanje«.

Komentarji: