Odkrili manjšega bratranca zloveščega T. rexa

Dinozaver Suskityrannus hazelae v dolžino ni meril več kot tri metre.
Fotografija: Umetniška upodobitev dinozavra Suskityrannus hazelae. FOTO: Andrey Atuchin/Virginia Tech
Odpri galerijo
Umetniška upodobitev dinozavra Suskityrannus hazelae. FOTO: Andrey Atuchin/Virginia Tech

Znanstveniki so odkrili precej manjšega sorodnika krvoločnega tiranozavra rexa, ki je v popularni kulturi postal strah in trepet v času, ko so Zemlji vladali dinozavri. Okostje malega tiranozavra je v Novi Mehiki v ZDA odkrila mednarodna ekipa pod vodstvom paleontologa s fakultete Virginia Tech.

Trup dinozavra z imenom Suskityrannus hazelae je bil visok le en meter, v dolžino pa ni meril več kot tri metre, kar je le nekoliko daljše od lobanje zloveščega T. rexa, razloži Sterling Nesbitt, profesor z omenjene fakultete.



»Tiranozaverček« je, kot menijo, lovil manjše živali. Po ocenah paleontologov je tehtal le od 20 do 40 kilogramov, odrasli T. rex pa se je ponašal tudi s sedmimi tonami. Je pa Suskityrannus živel pred 92 milijoni let, medtem ko so največji predstavniki tiranozavrov živeli pred 80 do 66 milijoni let.

»Suskityrannus nam kaže sliko evolucije tiranozavrov. Pripada dinozavrom, ki so vodili v ikonične živali, ki jih poznamo s konca krede, ko so živeli nam najbolj znani plenilci,« razloži Nesbitt. »Suskityrannus je precej bolj vitek v primerjavi s poznejšimi in večjimi bratranci – tiranozavri rexi. Odkritje je tudi manjkajoči vmesni člen starejših in še manjših tiranozavrov iz Severne Amerike in Kitajske in kasnejših živali, ki so živeli do izumrtja neletečih dinozavrov.« Kako so T. rexi v nekaj milijonih let tako močno zrasli in pridobili na teži, za zdaj še ni natančno pojasnjeno. 

Sterling Nesbitt s fosilom dinozavra <em>Suskityrannus hazelae</em>. FOTO: Virginia Tech
Sterling Nesbitt s fosilom dinozavra Suskityrannus hazelae. FOTO: Virginia Tech


Tudi mali dinozaver je imel kratke sprednje tace, podobno kot T. rex, a ekipa raziskovalcev ni povsem prepričana, kako kratke, saj so našli le delne kremplje, ne pa kosti celotne tace. Prav tako ni jasno, ali je imel dva ali tri prste.

Raziskovalci so odkrili dve okostji. Eno je leta 1997 našel Robert Denton. ​Leto kasneje je Nesbitt, ko se je pri 16 letih udeležil tabora v Novi Mehiki pod vodstvom prvega avtorja znanstvenega članka v reviji Nature Ecology and Evolution Douga Wolfa, odkril še lepše ohranjene fosile. Gre za okostja mlajših živali, tako da je možno, da so bile povsem odrasle nekoliko večje. Skoraj 20 let se pravzaprav niso zavedali, kaj so našli.

»Pravzaprav nismo vedeli, da gre za daljnega bratranca tiranozavra rexa,« pove Nesbitt in doda, da so menili, da gre za člana družine dromeozavrov, kamor med drugimi spadajo velociraptorji. V 90. letih prejšnjega stoletja namreč še niso odkrili bližnjih sorodnikov tiranozavra rexa.

Fosil malega dinozavra so odkrili ob fosilih drugih živali, od rib do takratnih sesalcev.

Komentarji: