Odkrili najstarejšo sliko živali

Slika goveda, odkrita v jami na Borneu, je stara okoli 40.000 let. 

Objavljeno
08. november 2018 18.56
Posodobljeno
08. november 2018 19.25
Narisano naj bi bilo govedo. FOTO: Luc-Henri Fage/kalimanthrope.com/AP
V jami na Borneu so odkrili najstarejšo znano sliko živali. Umetniško delo je staro okoli 40.000 let in ga smatrajo za najstarejši primer figurativnega slikanja, torej, da ne gre za abstraktne vzorce. Najstarejše abstraktne podobe so med našli v Južni Afriki in so stare okoli 73.000 let. Znanstveniki, kot pišejo v reviji Nature, niso prepričani, za katere živali gre, a domnevajo, da za vrsto divjega goveda, ki še danes živi na območju. Vse živali so narisane v enakem slogu z velikim trupom in kratkimi nogami. 

V jamah v gorah na Vzhodnem Kalimantanu na Borneu je sicer na stotine prazgodovinskih slik, med njimi so odtisi rok, živali, simboli. Z analizo z uranom so ugotovili, kdaj so nastale, in tako pridobili nove dokaze, da jamske slikarije niso risali le v Evropi. »Vidimo lahko, da se je figurativna umetnost razvijala bolj ali manj istočasno tako v Aziji kot Evropi,« je dejal raziskovalec Maxime Aubert. Leta so namreč verjeli, da je jamska umetnost vzniknila v Evropi, kjer so odkrili slavne slike v Španiji, Italiji in Franciji. Indonezijska odkritja to teorijo vse bolj postavljajo na majava tla. 

Leta 2014 so za figurativne slikarije na indonezijskem otoku Sulavesi ugotovili, da so stare 35.000 let, na Borneu so še vsaj 5000 let starejše. Aubert, profesor na avstralski univerzi Griffith, z ekipo je preučeval več plasti slik, ki so bile narisane druga na drugi. Najnižja in najstarejša plast je vsebovala sliko živali, pa tudi odtise rok rdečkaste barve. Čez te je bilo več odtisov rok vijoličnih odtenkov, olepšanih s črtami in pikami, enake barve so bile tudi slikice človeških figur. Na zgornji plasti pa so bili narisani ljudje, čolni in geometrijski liki. 

image
Najstarejšo sliko živali so odkrili v jamah na Borneu. FOTO: Luc-Henri Fage/kalimanthrope.com/AFP

 

Kako je potekalo datiranje?

 
Z uransko analizo za datiranje ugotavljajo, koliko kalcita se je nabralo na posamezni površini skozi leta, preučujejo pa tudi plast pod dotično sliko. S plasti so vzeli vzorce, manjše od enega centimetra, in ugotovili, da je ena slika stara najmanj 40.000 let, ena pa morda celo skoraj 52.000 let. »Kolikor vemo mi, velika slika živali je najstarejša figurativna umetnina na kamnu na svetu,« je ugotovila ekipa. 

Vsaj dva rdečkasta odtisa rok sta stara najmanj 37.000 let. En odtis – ti veljajo za abstraktno in ne figurativno umetnost – pa je bil datiran v čas pred 51.800 leti, torej je še starejši od podob goveda. 

image
AP Mlajše slike so vijolčastih odtenkov, stare pa so okoli 20.000 let. FOTO: Kinez Riza/AP


Druga vijoličasta plast je stara okoli 20.000 let in kaže na zanimivo evolucijo umetniškega izražanja. »Okoli 20.000 so slike posnemale človeški svet in ne živalskega. Podobno opažamo v bolj ali manj enakem obdobju tudi v Evropi,« je še komentiral Aubert. 

Kot pri vsaki raziskavi, je treba biti z zaključki previden in je treba upoštevati, da lahko pride tudi do napak. Arheolog z univerze Southampton Alistair Pike, ki ni bil vpleten v indonezijska odkritja, je pa temeljito preučeval slike v evropskih jamah, je pozdravil najdbe, a je nekoliko zadržan glede datumov.

»Ne dvomim, da je datiranje pokazalo, da so slike stare vsaj 40.000. To je vznemirljiv rezultat, ki kaže, da jamsko slikanje ni bilo izolirano na eno geografsko območje. Imam pa nekaj dvomom, da je datiran vzorec ravno s plasti figurativne umetnosti. Videti je, kot da je vzorec vzet s pigmenta okoli 15 cm stran od slike živali. Morda je to bil del slike, česar pa ekipa ni demonstrirala,« je komentiral za BBC